13 Август, 2016 14:56 5 635 10

Защо ескалира напрежението между Украйна и Русия?

  • украйна-
  • русия-
  • напрежение-
  • ескалира-
  • защо-
  • крим
Защо ескалира напрежението между Украйна и Русия? - 1
Снимка: АП/БТА

Какво се случва на границата на Украйна с Крим? Класическа гранична провокация, саботаж от страна на украинската страна? Или обратното – руснаците за пореден път се възползват от протичането на Олимпиадата и ескалират конфликт в „близката чужбина“? Или пък САЩ, като „обичайните заподозрени“ имат пръст в ситуацията? Появиха се вече множество версии – че парламентарните избори в Русия на 18 септември изискват втърдяване на електората, че случилото се е престрелка между пияни руски войници.

Странно е, разбира се, че събитията от нощта срещу 7 август бяха официално коментирани три дни по-късно. Но засиленото напрежение между Русия и Украйна е факт, а дрънкането на оръжие по границата помежду им е твърде заплашително за международната общност.

Както споменават мнозина коментатори, истината за случилото се може и никога да не излезе наяве, а всяка от страните прави удобните за нея интерпретации.

Затова от Факти.бг събрахме фактите, а вие си правете изводите:

На 7 август някои медии съобщиха за престрелка край Перекоп, на границата на Крим с Украйна. В резултат на това един граничар е бил убит, а други трима души ранени, съобщи Life.ru.

Рано сутринта украинската страна затвори и трите гранично пропускателни пункта с Крим. Според официалното съобщение, мерките са взети в отговор на подобни мерки от руска страна. Към 11 часа пунктовете бяха отворени.

От полицията в Украйна заявяват пред РИА Новости, че не знаят за инцидент със стрелба.

Жител на Симферопол пише на 7 август в социалните мрежи, че не е ясно какво се е случило - дали въоръжена група се е опитала да влезе в Крим, дали не са просто контрабандисти. По улиците ходят "зелени човечета" с пълни амуниции, пълно е с БТР-и и военна техника.

"Комсомолска правда в Крим" пише на 7 август, че през изминалата нощ украинската страна се е опитала да извърши диверсия и да проникне в Крим.

На 8 август все още не е ясно какво се е случило. От Министерството на вътрешните работи на Крим съобщават, че се издирват четирима мъже - на около 30-35 години, със славянски вид, с камуфлажни униформи, въоръжени в района на град Армянск.

Читатели коментират, че се повтаря ситуацията от Олимпиадата в Пекин през 2008 г. и разразилата се война между Русия и Грузия, след която бяха създадени държавите Абхазия и Южна Осетия, признати само от Русия, Никарагуа и Венецуела.

По-късно достоверен източник съобщава, че след като службите на Крим са получили сигнал, са открили група от около 20-ина души, които товарели експлозиви в камион. Разразила се престрелка, при която бил убит един от служителите на кримските части. Четирима от 20-те неидентифицирани бойци са останали на територията на Крим.

Ситуацията напомня класическа погранична провокация, казва източникът. Според него интерпретацията на случая ще зависи от това дали ще хванат четиримата бойци.

Руски блогър пише на 9 август за "странно мълчание" около случая. Танай Чолханов, "народен активист" и "боец срещу естремизма" разказва пред Новороссия, че трима са загинали при опит на диверсанти да навлязат в Крим.

Ситуацията все още остава неясна, а официалните руски власти мълчат.

Чак на 10 август източник от руските служби разказва пред Вести.ру, че диверсионна разузнавателна група се е опитала да влезе в Крим. Трима са били задържани. Групата била ръководена от родения през 1977 г. украински гражданин Евгений Панов - кадрови сатрудник на украинското министерство на отбраната.

Руските спецслужби официално съобщават за предотвратен терористичен акт в Крим, подготвян от украинска диверсионна група.

Руският президент Владимир Путин също излезе с позиция, в която обвини Украйна в тероризъм.

На 11 август Евгений Панов говори във видео запис, разпространен в руските медии.

„В състава на групата има кадри на украинското разузнаване. Това са Александър Кирилов с прозвището Кирил, кадрови офицер известен като Дмитрий, както и Олег Литвенго с прозвище „Лис“. Присъстваха и Алексей Сандъл с прозвище „Сай“, както и непознат за мен мъж с прозвище „Деших““, заявява Евгений Панов.

Той признава, че е бил в Киев с цел създаване на група за саботажи в Крим. В град Армянск е имало специален тайник. В него имало оръжие, взривни вещества и униформи.

Руският президент Владимир Путин обсъди на 11 август с членове на Съвета за сигурност на Русия взимането на допълнителни мерки за сигурност в Крим, съобщи ТАСС. Обсъдено е било обезопасяването на основни инфраструктурни обекти в Крим. Подробно са били обсъдени варианти за сигурността по сухопътната граница, морските води и въздушното пространство на Крим. Информацията бе обявено от спецслужбата на Кремъл.

От Украйна същевременно се обърнаха към Съвета за сигурност към ООН и поискаха консултации около "последните провокации на Русия в Крим".

От САЩ заявиха, че на този етап няма доказателства, които да подкрепят твърденията на Русия за планирано украинско нахлуване в Крим. Това бе заявено от посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, цитиран от „Ройтерс“.

Той допълни, че санкциите срещу Русия, заради анексията на Крим ще останат в действие, докато територията не бъде върната на Украйна.

Украйна обяви повишена бойна готовност, а Русия обяви доставката на нови ракети за противовъздушна отбрана в Крим.

Междувременно еврокомисарят по външната политика и сигурност Федерика Могерини поиска от Москва и Киев да избегнат увеличаване на напрежението помежду си. Такъв призив бе отправен и от САЩ.

Американският вицепрезидент Джо Байдън призова властите в Украйна да избягват ескалация на напрежението с Русия - в разговор с президента Петро Порошенко.

На 12 август руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че не изключва скъсване на дипломатическите отношения с Украйна, ако не бъде намерен друг вариант.

На 13 август ТАСС съобщи, че в Симферопол са арестували втори заподозрян в подготовката на терористични атентати на територията на Крим, съобщи ТАСС - Андрей Захтей, жител на Крим, роден през 1971 година.

Предстои да видим докъде ще стигне риториката на двете страни и дали сме свидетели само на дрънкане на оръжие или нещата ще ескалират от едната или другата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    Защото руснаците са лоши?

    Коментиран от #3

  • 2 goni

    1 0 Отговор
    А, стига бе! Вицепрезидента на САЩ е руски шпионин!:)
  • 3 Ярослав Станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Goro Lafchi":

    Лоши,лоши,колко да са лоши?Като идват на нашето Черноморие да си харчат парите не са лоши,а като си пазят границите са лоши.
  • 4 kcaniba

    1 0 Отговор
    Лошата Русия и Крим са си лоши по презумция!!!
    Горката демократична Украина........
  • 5 Ееееех

    0 1 Отговор
    Не ща Руска Турска демокрация .По добре да съм беден Датчанин Швед или норвежец замръзнал ,отколкото сибирски богаташ .
  • 6 do kcaniba

    0 1 Отговор
    kcaniba е свързан с БГ службите.

    Коментиран от #10

  • 7 ИЧИ

    0 1 Отговор
    алооо службичките нема да ми лавирате Русиа-САЩ , ще лавирате САЩ-НАТО-САЩ ще ви и предателите.
  • 8 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    случва се тва дето се е случило през последните две години.руснаците дестабилизират украина.няма ни един терористичен акт в крим до сега ,бяха хванали групата терористи дошли от украина и терористите направиха самопризнания по руските телевизии ,а сега се оказа, че хванали втори заподозрян :))))))))))))!първо бе загинал един граничар сега трима няма да се учудя ако се окаже ,че са загинали 20 !хубаво е че вече и украинците почнаха адекватно да отговарят,а не с компромиси както до сега.русия ги нападна преди две години ,но и до сега ураина не прекъсва отношения с окупатора си ,което особено много изнервя защитниците на фронта.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 kcaniba

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "do kcaniba":

    На хонорара ще е - всеки препинателен знак си е златен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))