3 239 0

Турция опитала да пусне пипала в Берлин. Отказ

Кметът на Берлин подчертал пред турците, че тяхната война не може да се води на негова територия

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Турските власти са се опитали да пренесат войната си срещу гюленистите на германска територия. Получили са отказ, пише ДПА.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер заяви, че Турция се е опитала да повлияе на неговите политики в столицата.

Анкара предложила на градоначалника да се изправи критично срещу членовете на организацията на проповедника Фетхулах Гюлен „Фето“ в столицата. Именно той бе посочен от Турция за организатор на военния преврат, който бе потушен в ранните часове на 16 юли.

„Бях попитан от представител на турското правителство дали можем да се изправим срещу гюленистите и да предприемем мерки срещу тях. Отхвърлих идеята и подчертах, че турският конфликт не може да бъде воден в нашия град“, заяви Михаел Мюлер пред вестник „Билд“.

След опита за пуч турските власти предприема мащабно преследване на гюленисти – както на собствена територия, така и в чужбина.

Турският президент Реджеп Ердоган пък отправи ултиматум към Съединените американски щати за екстрадицията на Фетхулах Гюлен.

„САЩ да изберат – организацията, която опита на направи преврат, или демократична Турция“, заяви държавният глава.

Факти.бг припомня, че преди дни България предаде на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк, разследван в южната ни съседка за връзки с организацията на Гюлен.

Вчера турските медии съобщиха, че премиерът Бинали Йълдъръм се е обадил на българския премиер Бойко Борисов и е подчертал, че срещу гюленистите ще има справедлив процес.

Германия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай