2 187 1

Анкара беснее срещу ЕС

Турският външен министър се оплака, че европейските държави унижават Турция

Росен Стойчев

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини ЕС, че унижава Турция. В интервю пред „Билд“ той повтори заканата, че Анкара е готова да пусне бежанците на своя територия към Европа, ако не бъдат изпълнени договореностите от споразумението с Брюксел през март.

„Ние положихме не малко усилия, за да изпълним условията на ЕС. Това, което срещаме от някои страни обаче са само обиди, враждебност и блокади. Питам се от къде идва това отношение към Турция?“, заяви Чавушоглу.

Според него Турция не е получила достатъчно подкрепа след неуспешния опит за военен преврат в страната.

„Те ни унижават, вместо да ни помогнат“, заявява Чавушоглу.

Той отново посочи, че споразумението за облекчаване на визовия режим за турски граждани в Европа е било част от договорката за облекчаване на бежанския натиск над ЕС.

„Когато посочим тези договори, много хора реагират раздразнено. Ние обаче осъществяваме това, което е добро за ЕС. В замяна Турция не получава нищо. Или заедно ще изпълним всички споразумения или не“, допълни Чавушоглу.

Той коментира и организацията на Фетхулах Гюлен. Според него през последните години тя е пуснала корени във всички сфери на държавата. Според Чавушоглу това е престъпна група. Той не изключи възможността за нов опит за преврат и отново настоя ЕС да изплати на Анкара обещаните пари за бежанците.

„Тези пари са за бежанците. Турция плаща цената на всички държави“, допълни турският външен министър.

 

 

 

 

Турция

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 08:34  15.08.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай