15 Август, 2016 17:35 1 270 0

Редакторът на Джумхуриет подаде оставка

  • джумхуриет-
  • оставка-
  • турция-
  • опозиционен вестник-
  • джан дюндар-
  • съдебна система-
  • преврат

Джан Дюндар заяви, че няма доверие в съдебната система на Турция

Редакторът на Джумхуриет подаде оставка - 1
Снимка Архив АП/БТА

Турски журналист, който бе осъден на 5 години затвор за разкриване на държавни тайни, е подал оставка като главен редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет".

Джан Дюндар заяви, че да имаш доверие в съдебната система, след неуспешния опит за преврат от 15 юли,  ще е все едно "сам да поставиш главата си на гилотината".

Дюндар, за когото се предполага, че се намира в Германия написа в "Джумхуриет", че няма да се предаде на съдебната система, докато извънредното положение в Турция не бъде отменено.
"От сега нататък, това, пред което ще се изправяме, няма да е съдът, а правителството.

Никой върховен съд няма да може да се противопостави на беззаконието, което се извършва", пише Дюндар.
Въпреки, че се оттегля от поста на главен редактор, той ще продължи да пише за изданието.

Турското правителство оказа силен натиск върху медиите, след опита за сваляне на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Оттогава повече от 23 000 души, обвинени в подкрепа или участие в юлските събития бяха задържани, а повече от 82 000 държавни служители бяха уволнени или отстранени.

През май, Дюндар бе осъден на пет години затвор. Той прекара 92 дни в затвора, но бе освободен, след като конституционният съд реши, че основните му права са нарушени. Макар да получи забрана за пътуване, Дюндар най-вероятно е напуснал страната.

Той и колегата му Ердем Гюл бях осъдени заради публикуването на снимков материал, според който Турция контрабандно снабдявала с боеприпаси и оръжия бунтовниците в Сирия. Те бяха оправдани по едно от най-тежките обвинения - в шпионаж, но бяха признати за виновни за разкриването на държавни тайни. Делото срещу тях получи множество критики от международната общност и редица наблюдатели, включително Amnesty International.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: