943 0

Земетресение в Перу взе жертви

Десетки къщи са били разрушени

Земетресение в Перу взе жертви
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Земетресение с магнитуд 5.4 по скалата на Рихтер отне живота на най-малко 7 души в южната част на Перу, твърдят местните власти, цитирани от Би Би Си.

Ранени са повече от 40 души.

Спасителни екипи са били изпратени към засегнатата област, за да започнат издирването на оцелели и да осигурят временни убежища за пострадалите.

Според властите, земетресението е унищожило най-малко 80 домове в региона Арекипа.

Кметът на едно от тежко засегнатите села заяви пред местните медии, че след труса жителите нямат връзка с близките села  и молят правителството да изпрати тежкотоварна техника, която да разчисти останките.

Епицентърът на днешния трус е бил засечен на 7 км западно от град Чивай, на дълбочина 10 км, съобщава Геологическата топографска служба на САЩ.

Губернаторът на Арекипа - Ямила Осорио каза, че веднага ще пътува към засегнатата област.
Районът вече е подложен на тежки метеорологични условия, тъй като температурите паднаха под нулата. Часове преди земетресението, президентът Педро Пабло Кучински посети района, за да направи оценка на щетите, причинени от големите студове.

Земетресенията са често явление в Перу. През 2007 г. почти 600 души загинаха, когато трус с магнитуд 8,0 по скалата на Рихтер удари централната част на крайбрежието.

Перу

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай