919 0

136 арестувани при полицецйска акция в три съдилища в Истанбул

Арестуваните са заподозрени за връзки с организацията на Гюлен и преврата

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Общо 136 служители от три съдилища в Истанбул са били задържани при операция, свързана с неуспешния опит за преврат от 15 юли, съобщава в. "Хюриет".

Арестуваните са заподозрени в принадлежност към организацията на проповедника Фетхулах Гюлен - ФЕТО (Фетхулахистка терористична организация) и участие в организирането на провалилия се метеж срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Полицията издирва 173 съдебни служители, срещу които има издадена заповед за задържане.
106 заподозрени са задържани в съдебната палата, в квартал Чаглаян и съдът е Газиосманпаша. Други 44 са арестувани в Бакъркьой в ранните часове на днешния ден.

По-късно полицията е арестувала още 30 съдебни служители, които са работили в съда в Бакъркьой.
Входовете и изходите на трите съдебни сгради в Истанбул са били блокирани по време на акцията, а служители на специалните части са вземи мерки за сигурност около сградите.

Претърсени са били офисите на съдебните служители и е била направена проверка на служебните им компютрите, както и на различни документи. Голяма част от арестуваните са отведени в полицейски участъци, където ще бъдат разпитани.

Операции са проведени едновременно в четири турски провинции, включително столицата Анкара, централната анадолска провинция Ескишехир, Черноморската провинция Трабзон и Егейската провинция Айдън.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай