493 0

Откриват петата сила на природата?

Американски физици съобщиха за възможно откритие на петото фундаментално взаимодействие, пише списанието Physical Review Letters.

Работата на физиците е посветена на възможното взаимодействие на новооткритата частица Хигс бозон (масивна скаларна елементарна частица, чието съществуване бе доказано и потвърдено от Европейската организация за ядрени изследвания – CERN на 14 март 2013 г. - бел.ред.) По мнението на учените тя встъпва в реакция само с електроните и неутроните, а също така влиза в състава на тъмната материя. С нейна помощ физиците се опитват да обяснят аномалията, която се наблюдава при прехода на основното енергийно състояние на берилий-8.

Фундаментални взаимодействия или сили във физиката са четири напълно различни в същността си взаимодействия между елементарните частици и телата, които изграждат. Много от усилията в съвременната физика са насочени към намиране на една обща единна теория, която да обедини всички взаимодействия.

Четирите фундаментални взаимодействия са:

Гравитационно взаимодействие.
Електромагнитно взаимодействие.
Силно ядрено взаимодействие.
Слабо ядрено взаимодействие.

Ако бъдещи експерименти потвърдят откритието на пето фундаментално взаимодействие, това напълно ще промени нашето виждане за Вселената," казва Джонатан Фенг, водещ на изследването.

 

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай