1 039 1

Подплашени турци изтеглят децата си от гюленистки училища

Ако пратим детето си в училище на Гюлен е предателство, заяви живеещ в Белгия турчин

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Подплашени турски семейства, живеещи в Белгия, изтеглят децата си от гюленистки училища, съобщи „Дейли Сабах“.

Много турци са записали децата си в учебни заведения, свързани с проповедника Фетхулах Гюлен, защото белгийските не позволяват носенето на забрадки в час.

След опита за военен преврат в южната ни съседка, обаче, родителите – виждайки масовите чистки и арести – са решили да не рискуват.

„Ако нещо се случи в родината ми, сякаш нещо се е случило с мен. Ако страната ми е силна, то и аз съм силна. Голяма грешка е да остана в училище, подкрепяно от организацията на Гюлен“, заяви 17-годишната ученичка Дилек Курт, живееща в Маасмехелен.

Нейният баща – Рамазан Курт – заяви, че ако след преврата изпрати детето си в гюленистко училище, то това ще е предателство.

Той добави, че дори със забраната за носене на забрадки, би предпочел да изпрати момичето в брюкселско училище, защото ще избегне „предателството“.

Факти.бг припомня, че при опита за военен преврат в Турция – потушен в ранните часове на 16 юли – бяха убити 250 души, а стотици бяха ранените. Анкара обвини живеещия в САЩ за организирането на преврата.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 20:56  16.08.16
    И как по-точно някой толерантен еврогей си представя интеграцията на тия джангали, като излиза че те си правят държава в държавата. Паразитни организми, съществуващи на гърба на държавата-майка! Защо е възможно в държавните училища да са забранени забрадките, а в частните не? Защо въобще се позволява да има мюсюлмански училища?! После не се удудвайте когато тия паразити правят в европейските градове митинги в подкрепа на ердоган. Те не се имат за белгийци, примерно, те се имат за турци и с толерантност това никога няма да се промени! Дори съм убеден, че ако се наложи, ще излезнат и на война в защита на турските интереси. Същото ще стане и с другите джнагали, дето се намъкнаха напоследък в Европа. Това си е чисто доказателство за превземантето на европа от мюсюлманите!

Напиши коментар:


Публикувай