Last news in Fakti

16 Август, 2016 20:25 2 044 7

Гърция си иска репарациите от Германия

  • гърция-
  • репарации-
  • германия

Претенциите бяха възобновени от гръцкия премиер Алексис Ципрас

Гърция си иска репарациите от Германия - 1
Снимка: БТА/AP

Гръцкият премиер Алексис Ципрас възобнови претенциите на своята страна да получи репарации от Германия, съобщи „Екатимерини“.

„Ние сме готови да изминем целия път. Първо ще опитаме с дипломация. Ако се наложи, ще погледнем и към закона“, заяви Ципрас. Той говори по време на отбелязването на клането от Втората световна война в гръцкото село Комено.

На 16 август 1943 г. в селото са екзекутирани 300 души. По онова време селището е под контрола на нацистите.

През септември се очаква да бъде внесен доклада на правителствената комисия, създадена, за да проучи възможностите за искане на репарации от Германия.

По време на Втората Световна война Гърция е принудена дава финансови средства на нацистка Германия, които не са върнати на Атина. През 1990 г. с встъпването в сила на договора за обединението на Германия, не е предвидено изплащането на допълнителни репарации. Исканата сума възлиза на над 100 млрд. евро. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мързелакис

    0 0 Отговор
    Като върнат гърците 200 милиарда заеми ще им приспаднат 100 те.
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Ехеее, ми щом гърците искат 100 милиарда, ние колко да искаме с лихвите от Турция за одринска Тракия?
  • 3 БЯЛО МОРЕ

    0 0 Отговор
    НИЕ ДА СИ ИСКАМЕ ГЮМЮРДЖИНА, КСАНТИ И ДЕДЕАГАЧ
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Тоя грък обаче много нагъл, не стига че им дадоха сума ти милиарди да не фалират(голяма част от тях са от Германия), опростиха им някои задължения а сега и репарации искал. Накрая ще ядат хурката и те, нищо че разчитат на Путин да ги вземе под крилото си в определен момент, само за 5 минути ще се отрекат от ЕС и НАТО и ще легнат на руснаците отвсякъде. Струва ми се че от много тарикатлъци накрая гърците ще ядат голямата хурка, щото реално са една незначителна държава и народ за Европа и на всички вече им е писнало от византийските им номера.
  • 5 fff

    0 0 Отговор
    Който иска Ще му се даде. За Германия 100млрд. не е проблем .За тази година отделиха за "БЕЖАНЦИ" 350МЛРД.ЕВРО. а колко още ще харчат за тези свине от ИДИЛ-МИНДИЛ. Така че гърците ще получат парата ...
  • 6 шшш

    0 0 Отговор
    В България няма кой да повдигне въпроса ,най малко от Турция има да вземаме ...но БГ навеждачи и лизачи за нищо не стават
  • 7 Кастро

    0 0 Отговор
    Трабваше да ги оставят да фалират, да се учат да правят нещо и да станат хора, а не да ми вият разни пиянски песни и да ми реват
    ----------------------------------------------------------------------
Новини по държави: