992 0

Разкриха хакерските оръжия на АНС

Изтече файл със софтуер на агенцията

Росен Стойчев

Някои от най-мощните инструменти за шпионаж на хакерите от Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) са били разкрити през последните няколко дни, съобщи „Вашингтон Пост“.

Инструментите имат кодови имена като Epicbanana, Buzzdirection и Egregiousblunder. Данни за тях изтекоха в интернет през уикенда. Въпреки някои съмнения около достоверността на информацията, бивши служители на АНС потвърдиха, че програмите са реални.

В разпространения файл има информация от 300 MB. В нея се съдържат инструменти за пробив на защитни стени за контрол на мрежа и приложения за изменение на информация. Според експерти това е скъп софтуер, използван за пробив в информационните системи на някои от най-големите компании в света. Най-вероятно софтуерът датира от 2013 г., като операциите с него са извършвани след това.

Изтичането на файловете ще рече, че поне още една страна, вероятно външна разузнавателна агенция, е имала достъп до същите инструменти, използвани от АНС. Информацията е публикувана от групата „Shadow Brokers“, които действат през сайтове за споделяне на данни.

 

 

САЩ

Напиши коментар:


Публикувай