Last news in Fakti

17 Август, 2016 14:12 1 485 0

Турция пуска 38 000 затворници, освобождава място за гюленистите

  • преврат-
  • турция-
  • затвори-
  • затворници-
  • гюлен-
  • гюленисти-
  • бекир боздаг

Турските затвори са претъпкани

Турция пуска 38 000 затворници, освобождава място за гюленистите - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция ще освободи 38 000 затворници, съобщи „Хюриет“, позовавайки се на министъра на правосъдието на страната Бекир Боздаг.

Този ход е с цел да се освободи място за гюленистите, попаднали под удара на закона след опита за военен преврат, потушен в ранните часове на 16 юли.

Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен за организирането му и започна мащабна чистка на всички нива в държавата. Хиляди бяха арестувани по подозрения, че са част от „Фето“.

Бекир Боздаг подчерта, че освобождаването на затворниците не е амнистия. Затворниците, обвинени в убийство и други тежки престъпления, не попадат в тази група.

Турските медии посочват, че затворите в страната са препълнени. Капацитетът им е за близо 188 000 души, а в тях са заключени над 213 000. Очаква се след освобождаването на 38 000, да „се намери“ място за гюленистите.

Ще бъдат пуснати престъпници, на които остава да излежат под 2 години от присъдите си. В цифрата влизат само такива, които са били осъдени преди 1 юли тази година.

Факти.бг припомня, че след опита за военен метеж Турция обяви тримесечно извънредно положение в страната. Анкара поиска от Вашингтон екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхулах Гюлен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: