Last news in Fakti

17 Август, 2016 14:57 3 016 2

Австралия затваря остров Манус

  • австралия-
  • остров манус-
  • бежанци-
  • лагер за задържане-
  • нелегални имигранти-
  • остров-
  • насилие

Съдбата на 800 бежанци остава неясна

Австралия затваря остров Манус - 1

Австралия и Папуа-Нова Гвинея съобщиха, че са се договорили да затворят,  финансирания от Австралия, център за бежанци на остров Манус, който през последните седмици се превърна в спорна тема на дискусии в региона, съобщава „Евронюз“.

Съдбата на 800-те души, живеещи в лагера, остава неясна. В изявление, австралийското правителство заяви, че на бежанците ще бъде осигурена подкрепа да останат в Папуа или да се върнат в родните си страни.

„И Папуа Нова Гвинея, и Австралия са съгласни лагерът на остров Манус да бъде закрит“, се казва в изявление на премиерът на Папуа, който във вторник проведе среща с  министъра по миграцията на Австралия.

Точната дата, на която ще бъде закрит лагера за задържане на незаконни бежанци от Австралия, не е известна.

Съобщението дойде, след като вестник публикува изтекли документи, описващи повече от 2000 случая на сексуално насилие, нападения и опити за самонараняване.

Лагерите в Манус и Науру имат история, свързана с много насилствени протести. Суровите условия и докладите за системно малтретиране на деца в лагерите, станаха причина за широко обществено възмущение и критики както в Австралия, така и по света.

Много от бежанците са прекарали години в лагера, очаквайки молбата им за убежище да бъде удовлетворена.

Решението за закриване на лагера е било приветствано от активисти за правата на човека.

Лагерите в Манус и Науру често са критикувани от ООН и правозащитни организации. Говорителят на върховния комисар по правата на човека в ООН описа ситуацията в центровете на Манус и Науру като "все по-отчаяни и непоносими."

Австралия преследва много строга политика по отношение на бежанците, пристигащи нелегално на нейна територия. Когато лицата, търсещи убежище достигнат бреговете на континента, австралийските власти отказват да ги приемат. Така те биват изпратени или обратно в родните им страни или в лагерите за задържане на островите Манус и Науру.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайдут Сидер

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!

    НЯМА ДРУГО СПАСЕНИЕ!!!

  • 2 123

    0 0 Отговор
    друго няма ,само на острови иначе тези отрепки ще установят по света уродливите режими от където уж те бягат,но като пристигнат в Европа се държат като свине и поставят условия ,видяхме какво ни чака -всеки ден терор в ЕВРОПА, само че медии ги наричат инцидент и разбира се без имена на представители на най "мирната религия" Примери без счет...