653 4

Ирина Бокова: Светът се нуждае от повече дипломация

Опитът ми в ЮНЕСКО и България ще ми помогне за ООН, заяви Бокова

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Кандидатът за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова заяви, че е нужда повече дипломация за решаване на световните кризи, сред които тероризмът, проблемът с бежанците и климатичните промени.

Генералният директор на ЮНЕСКО заяви, че опитът й начело на организацията и в държавните структури на България й дават основания да претендира за ООН.

В интервю за радио „Франс интернешънъл“ българката подчерта, вярва в ценностите на ЮНЕСКО и на ООН – в многостранния подход към решаването на проблемите.

Ирина Бокова заяви, че като генерален директор на ЮНЕСКО е фокусирала усилията на организацията върху приоритетна задача като осигуряване на равенство между хората.

Сред проблемите, на които е отдала особено значение, са защитата от насилие, образованието на жените и равенството между половете, заяви Бокова.

Факти.бг припомня, че към момента 11 кандидати се борят за поста генерален секретар на ООН – шестима мъже и пет жени. На първото тайно гласуване Ирина Бокова се класира трета, а на второто зае пето място.

Преди дни настоящият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че се надява жена да заеме неговото място. Южнокореецът заяви, че е крайно време представителка на нежния пол да заеме поста му, който от повече от 70 години е окупиран само от мъже.

Франция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Койчо
  Отговор
  1 12:41  19.08.16
  КГБ да вземе мерки, само четирима са останали
 • гост
  Отговор
  2 14:15  19.08.16
  има няколко основни причини, поради които Бокова не трябва да бъде избрана за генерален секретар на ООН. От една страна, това ще я постави в позиция, която ще и позволи да назначава на висши постове в бюрократичната система на ООН хора, които са сходни с тези, организирали нейната кампания - бивши шпиони за ДС, комунистическите престъпници и т.н. Ситуацията в ООН и сега е достатъчно лоша, но с нашествието на комунистите, тя ще стане още по-тежка. Второ, тя ще може да използва позицията си, за да прокарва интересите на сили, подкрепящи кампанията й. Тези сили са заплаха за свободата, и като такива на тях трябва да се противопоставят всички свободолюбиви хора по света. Изключително тревожен и опасен е бекграундът на Ирина Бокова. Някои от проблемите, които виждам, са: тя обслужва комунистическия режим; отказва сериозно да денонсира престъпленията, извършени от режима (222,000 са жертвите по последни данни); дългогодишното й членство в комунистическата партия; привилегиите, които е получила като част от комунистическия елит; самият факт, че тя е заобиколена от "бивши" комунистически шпиони; нейните изявления като генерален директор на ЮНЕСКО, и пр. Голяма част от това е посочено в моите статии. По мое мнение, всеки един, който е тясно свързан с комунистическите режими или комунистическите партии, трябва окончателно да бъде лишен от правото да работи за правителството или за международни институции, освен ако не се е покаял. Трето, в продължение на години Бокова е обвързана с различни корупционни схеми. Ние все още не знаем какво е обяснението й за всички тези луксозни имоти, които е придобила по целия свят. От къде идват парите, за да си ги позволи? Ние знаем, че нейното управление в ЮНЕСКО и нейните злоупотреби с парите на данъкоплатците, от които лично се е облагодетелствала, са легендарни. В своята същност Бокова изглежда е повредена до мозъка на костите. Тя не е от този тип хора, които могат да се грижат за милиардите американски долари на данъкоплатците, за армиите на „мира“ на ООН, за огромната и влиятелна бюрокрация и т.н. А това е недопустимо.

  Коментиран от #4

 • 3 14:58  19.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бай хой
  Отговор
  4 17:19  19.08.16

  До коментар #2 от "гост":

  То според подлогите на козяк всичко Българско и Родно е вредно и трябва да се унищожи и разпродаде.

Напиши коментар:


Публикувай