Last news in Fakti

19 Август, 2016 12:58 1 290 0

В Турция издадоха заповед за ареста на 84 академици

  • турция-
  • академици-
  • арести-
  • заповед-
  • университети-
  • преврат-
  • кония

Университетските преподаватели са обвинени, че имат връзки с Гюлен

В Турция издадоха заповед за ареста на 84 академици - 1
Снимка: БТА/ AP

Турската прокуратура издаде заповед за ареста на 84 университетски преподаватели, съобщи агенция „Доган“.

Властите подозират академиците, че имат връзки с организацията на Фетхулах Гюлен „Фето“. Проповедникът бе посочен от Анкара за организатор на опита за военен преврат.

До този момент са били арестувани 29 академици. Голяма част от заподозрените преподават в университета Селчук в град Кония.

След осуетения опит за военен пуч турските власти започнаха масови чистки на всички нива в държавата, а под прицела на управляващите попаднаха и научни изследователи.

Факти.бг припомня, че в Турция бе обявено тримесечно извънредно положение. Анкара поиска от Вашингтон екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхулах Гюлен.

„Радио Швеция“ съобщи, че шведски университети могат да се окажат пристан за турски академици, търсещи закрила в чужбина. Международната организация на учените в риск (SAR) обяви, че близо стотина турски академици са се свързали с тях, надявайки се да избегнат арести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: