884 0

Турският парламент одобри споразумението за помиряване с Израел

Документът бе подписан на 28 юни и от двете страни

Турският парламент одобри споразумението за помиряване с Израел
Милена Трачева

Парламентът на Турция одобри споразумението за нормализиране на отношенията, подписано с Израел през юни тази година. Документът слага край на шестгодишния конфликт между двете регионални сили, съобщава вестник "Jerusalem Post".

Отношенията между двете страни се влошиха след инцидента от 2010 г., когато израелски командоси щурмуваха турския кораб  "Мави Мармара" и убиха 10 турски активисти на борда. Турският плавателен съд се опитваше да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Израел, който вече се извини за нападението, договори да плати 20 милиона долара на близките на загиналите в замяна на оттеглянето на правните искове от страна на Турция, припомня изданието.

И двете страни трябва да назначат свои посланици по силата на споразумение, което бе подписано най-вече заради перспективата за доходоносни газови сделки  чрез тръбопровод под Средиземно море. Анкара се надява, че до 2019 г. Израел ще доставя до 30 милиарда кубически метра годишно.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай