Last news in Fakti

20 Август, 2016 11:05 1 271 0

Екип от САЩ заминава за Турция да разследва Гюлен

  • гюлен-
  • сащ-
  • опит за преврат-
  • турция-
  • министерството на правосъдието-
  • фетхулах гюлен

Министерството на правосъдието ще проучи има ли основание за екстрадирането на проповедника

Екип от САЩ заминава за Турция да разследва Гюлен - 1
Снимка АП/БТА

Министерството на правосъдието на САЩ ще изпрати свой екип, през идните дни в Турция, който да проучи твърденията на турското правителство за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен, заяви служител от администрацията на Обама пред американската агенция Блумбърг.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя САЩ да екстрадира 75-годишният мюсюлмански проповедник, който живее в Пенсилвания, след неуспешния опит за преврат през юли.

Ердоган обвинява именно Гюлен за организатор на преврата. Гюлен, който някога бе близък другар на турския държавен глава, отрича отправените му обвинения.

Макар Турция многократно да отправи обвинения срещу Гюлен за опита за сваляне на правителството, и вкара в затвора хиляди предполагаеми негови последователи и съюзници на територията на страната – така и не представени официално доказателства за това пред САЩ. Вместо това, доказателствата се фокусират върху предполагаемия заговор и престъпното поведение на Гюлен преди преврата.

Съобщението, че правосъдното министерство на САЩ ще изпрати в Турция екип, за да проучи случая с Гюлен, бе направено броени дни преди предстоящото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън. Очаква се искането за екстрадицията на Гюлен да бъде обсъдено и с Байдън, по време на визитата му следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА