1 668 0

Турция е готова да приеме Асад за временен лидер

Анкара е говова на необичайни партньорства заради кюрдския въпрос

Турция е готова да приеме Асад за временен лидер
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви в събота, че страната му е готова да приеме ролята на сирийския президент Башар Асад по време на преходния период, но настоя той да няма място в бъдещето на Сирия, пише АП.

"Той е едно от главните действащи лица днес, независимо дали ни харесва или не", каза Йълдъръм.

Коментарите дойдоха, след като тази седмица силите на Асад започнаха атака срещу кюрдски позиции в страната, което накара някои кюрдски представители да спекулират, че е започнало сближаване между Дамаск и Анкара, което е за сметка на кюрдските автономни райони в северната част на Сирия.

"Няма да има отстъпки по Кюрдския въпрос", заяви Насър Хадж Мансур, съветник в предимно кюрдските Сирийски демократични сили, които бяха изтласкани от своята крепост в сирийския град Манбидж по-рано този месец от бойци на екстремистката групировка Ислямска държава. "Нямам представа до къде ще доведе това."

Турция е един от основните поддръжници на бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад и е домакин на повече от 2,7 милиона сирийски бежанци.

Но Анкара е обезпокоена от нарастващата сила на сирийските кюрдски сили, които имат подкрепата на САЩ. Ето защо властите в Турция се противопоставят на всеки ход, който би могъл да доведе до кюрдска автономия или независимост.

Опасенията на сирийското правителство също започват да се показват заради кюрдските сили в северната част на страната, които се радват на близки отношения с правителството на САЩ, което от своя страна е сред основните противници на Башар Асад.

Турция


Напиши коментар:


Публикувай