Last news in Fakti

20 Август, 2016 21:55 1 995 0

Турция е готова да приеме Асад за временен лидер

  • турция-
  • асад-
  • башар асад-
  • кюрди-
  • сирия-
  • преходно правителство-
  • бинали йълдъръм

Анкара е говова на необичайни партньорства заради кюрдския въпрос

Турция е готова да приеме Асад за временен лидер - 1
Снимка АП/БТА

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви в събота, че страната му е готова да приеме ролята на сирийския президент Башар Асад по време на преходния период, но настоя той да няма място в бъдещето на Сирия, пише АП.

"Той е едно от главните действащи лица днес, независимо дали ни харесва или не", каза Йълдъръм.

Коментарите дойдоха, след като тази седмица силите на Асад започнаха атака срещу кюрдски позиции в страната, което накара някои кюрдски представители да спекулират, че е започнало сближаване между Дамаск и Анкара, което е за сметка на кюрдските автономни райони в северната част на Сирия.

"Няма да има отстъпки по Кюрдския въпрос", заяви Насър Хадж Мансур, съветник в предимно кюрдските Сирийски демократични сили, които бяха изтласкани от своята крепост в сирийския град Манбидж по-рано този месец от бойци на екстремистката групировка Ислямска държава. "Нямам представа до къде ще доведе това."

Турция е един от основните поддръжници на бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад и е домакин на повече от 2,7 милиона сирийски бежанци.

Но Анкара е обезпокоена от нарастващата сила на сирийските кюрдски сили, които имат подкрепата на САЩ. Ето защо властите в Турция се противопоставят на всеки ход, който би могъл да доведе до кюрдска автономия или независимост.

Опасенията на сирийското правителство също започват да се показват заради кюрдските сили в северната част на страната, които се радват на близки отношения с правителството на САЩ, което от своя страна е сред основните противници на Башар Асад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: