1 711 2

В Ирак екзекутираха 36 бойци на ДАЕШ

Те бяха осъдени на смърт за масовото клане на кадети през 2014 г.

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

В Ирак бяха обесени 36 мъже, осъдени за убиването на около 1700 военни кадети от бивша американска база през 2014 г., съобщи Би Би Си.

Клането в лагера Speicher, близо до Тикрит, беше извършено от бойци на Ислямска държава, по време на инвазията им в Северен Ирак.

Гневът, породен след бруталните убийства на кадетите, предимно шиити, спомогна за мобилизирането на шиитските милиции в Ирак в борбата им срещу ИД.

Екстремистите публикуваха снимки и видео записи на клането през 2014 г., а масовите гробове бяха открити една година по-късно, когато иракските правителствени сили успяха да си върнат контрола над района. В един от масовите гробове властите откриха повече от 400 тела.

"Екзекуциите на 36 осъдени за престъплението в Speicher, бяха извършени тази сутрин в затвора Насирия," заяви говорител от кабинета на губернатора на провинция Насирия.

Говорителят заяви, че министърът на правосъдието Хайдар ал-Замили е присъствал на екзекуцията.
След бомбения атентат в Багдад, който отне живота на повече от 300 души през юли, премиерът Хайдер Ал-Абади заяви, че иска да ускори екзекуциите на затворници, обвинени в тероризъм.

Екзекутиранете, за които се смята, че всички са иракски граждани, бяха осъдени на смърт през февруари.

Ирак


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 16:33  21.08.16
  Точно така трябва да се действа. Око за око, зъб за зъб.

  Коментиран от #2

 • Пис
  Отговор
  2 17:36  21.08.16

  До коментар #1 от "незнайко":

  Именно! За почтенните хора - уважение и доброта, а за разбойниците - сатъра и бесилото, но и по патрон в мутрата става! Това е справедливо, не европейският хуманизъм към бандитите и геноцид за свестните хора! В стари времена българският закон бе такъв - щом някой е рецидив краде изнасилва убива невинни - на дръвника, ако ще пръв болярин и министър да е! но сега? Сега е някаква терористична към добрите доктрина и толерантност за бандити поне тук в ЕС. В САЩ е правилно - електрическият стол за гадини...! Съгласен съм с теб. Новиинат е хубава - по-малко бандити да тормозят хората и да им намъкват разни тирании шериани и други, по-добър ще е живота на добрите хора. Какво уважение искат джихадистите, след като убиват невинни и натрисат тирания? Можеш ли да уважаваш разбойник? Все едно е да уважаваш мутрите тук, дето тормозеха, а и още тормозят невинни хора, макар и по-рядко за дребните хорица... Но а направи печеливш бизнес и няма да е чудно ако те навестят мутри тайничко да просят субсидийка такса спокойствие.... Хубава новина колкото по-скоро изчезнат такива терористи, които натрисат ада на хората, толкова по-хубав свят ще бъде. А и сирийци, иракчани, либийци и другите надолу ще си оправят живота, ще спрат да бягат да емигрират, ще си възстановят държавите и един по-добър живот, от този терор. А това ще е добре и за нас - няма да се страхуваме от милионни имигрантски вълни, носещи хаос и проблеми.

Напиши коментар:


Публикувай