Last news in Fakti

21 Август, 2016 19:23 1 898 1

Хърватия ще защитава военните си ветерани от Сърбия

  • хърватия-
  • сърбия-
  • война за независимост-
  • ветерани-
  • напрежение-
  • преследване

Преди дни сръбски войници арестуваха хърватски гражданин

Хърватия ще защитава военните си ветерани от Сърбия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Хърватският външен министър Миро Ковач заяви, че Загреб ще приложи ответни мерки срещу Белград, защото сръбските власти преследват ветерани от войната за независимост на Хърватия, съобщи  агенция Хина.

Хърватия ще защитава своите ветерани от войната за независимост, тъй като последните доклади сочат, че Сърбия преследва и арестува хърватски граждани, сражавали се за страната си. Този въпрос трябва да бъде решен, заяви лидерът на Хърватския демократичен съюз (ХДС) Андрей Пленкович в събота, като призова Сърбия да прибегне към диалог.

"Ние няма да търпим това поведение. Това са актове на сплашване и провокация“, каза още той.

"Хърватия и следващото правителство на ХДС няма да позволят на Сърбия да продължи с провокациите", заяви Пленкович по повод ареста на хърватски гражданин на граничния пункт Богожево. Сръбските власти задържали мъжа по обвинения за предполагаемо участие в тероризъм по време на войната за независимост.

54-годишната Здравко Хлобик бе освободен няколко часа след ареста, тъй като е било установено, че има още една Здравко Хлобик, който е хърватски ветеран от войната.

Лидерът на ХДС призна, че тези случка показва колко е чувствителна темата и за двете нации.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич на свой ред заяви, че Хърватия е предприела редица стъпки, които застрашават регионалната стабилност.

„Не може да лъжете собствения си народ, защото по този начин предизвиквате нестабилност“, заяви Дачич в коментар към хърватските власти.

Дачич заяви, че страната му не предизвиква регионална нестабилност и иска сътрудничество.

„Готови сме да вложим максимални усилия за нормализация на отношенията“, увери сръбският външен министър. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    браво на хърватите ,само така с тези сръбски смотаняци!
Новини по държави: