1 105 1

Хърватия ще защитава военните си ветерани от Сърбия

Преди дни сръбски войници арестуваха хърватски гражданин

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Хърватският външен министър Миро Ковач заяви, че Загреб ще приложи ответни мерки срещу Белград, защото сръбските власти преследват ветерани от войната за независимост на Хърватия, съобщи  агенция Хина.

Хърватия ще защитава своите ветерани от войната за независимост, тъй като последните доклади сочат, че Сърбия преследва и арестува хърватски граждани, сражавали се за страната си. Този въпрос трябва да бъде решен, заяви лидерът на Хърватския демократичен съюз (ХДС) Андрей Пленкович в събота, като призова Сърбия да прибегне към диалог.

"Ние няма да търпим това поведение. Това са актове на сплашване и провокация“, каза още той.

"Хърватия и следващото правителство на ХДС няма да позволят на Сърбия да продължи с провокациите", заяви Пленкович по повод ареста на хърватски гражданин на граничния пункт Богожево. Сръбските власти задържали мъжа по обвинения за предполагаемо участие в тероризъм по време на войната за независимост.

54-годишната Здравко Хлобик бе освободен няколко часа след ареста, тъй като е било установено, че има още една Здравко Хлобик, който е хърватски ветеран от войната.

Лидерът на ХДС призна, че тези случка показва колко е чувствителна темата и за двете нации.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич на свой ред заяви, че Хърватия е предприела редица стъпки, които застрашават регионалната стабилност.

„Не може да лъжете собствения си народ, защото по този начин предизвиквате нестабилност“, заяви Дачич в коментар към хърватските власти.

Дачич заяви, че страната му не предизвиква регионална нестабилност и иска сътрудничество.

„Готови сме да вложим максимални усилия за нормализация на отношенията“, увери сръбският външен министър. 

Хърватия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • стоян георгиев
    Отговор
    1 22:56  21.08.16
    браво на хърватите ,само така с тези сръбски смотаняци!

Напиши коментар:


Публикувай