877 0

Ренци иска парламентарни избори през 2018 г.

Срещата ще се проведе на малък италиански остров

Ренци иска парламентарни избори през 2018 г.
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Лидерите на Италия, Франция и Германия ще обсъдят бъдещето на Европейския съюз и предизвикателствата пред общността след Brexit.

Италианският премиер Матео Ренци ще приеме френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел на малкия италиански остров Вентотене, намиращ се в Тиренско море.

Италианският премиер Матео Ренци иска парламентарните избори в Италия да се проведат през 2018 г. Независимо от изхода на предстоящия референдум за конституционната реформа, ще гласуваме след две години, каза Ренци. Досега той обвързваше политическата си съдба с резултата от референдума. 41-годишният Ренци даже беше обявил, че ще подаде оставка ако гражданите гласуват с „не“ на реформите. Референдумът трябва да се проведе през октомври или ноември и има за цел да донесе повече стабилност в италианската политическа система.

Именно там един от основателите на ЕС Алтиеро Спинели пише манифест за обединението на Европа, докато е заточен там по време на Втората световна война.

На този остров е бил заточен от Мусолини италианският политик и писател Алтиеро Спинели. Преди 75 години през 1941 г. заедно с двама съмишленици антифашисти Спинели създава основополагащия документ на европейския федерализъм "Манифест за свободна и обединена Европа", повече известен като "Манифестът от Вентотене". Текстът е писан и изнесен на хартия за цигари. Германия, Италия и Франция и техните големи ръководители Конрад Аденауер, Алчиде де Гаспери и Робер Шуман, имат манифеста като пример за създаването на Европейската общност за въглища и стомана. Тя е създадена с договор през април 1951 г. в Париж и наднационалната институция, която се счита за първата стъпка в европейската интеграция.

Лидерите на трите най-големи икономики в еврозоната ще обсъдят редица въпроси, като фокусът ще е ефектът на излизането на Великобритания от ЕС.

„Срещата в понеделник има за цел да покаже единство“, заяви френски дипломат в часовете преди визитата на Оланд на италианска територия.

Анализаторите посочват, че лидерите имат различни възгледи по основни икономически въпроси, но ще се опитат да ги изгладят в именно на стабилното бъдеще на общността.

Освен символиката на острова, лидерите са избрали и друга – те ще дадат пресконференция след срещата на самолетоносача „Гарибалди“. Той е флагман на мисията на ЕС „София“ в Средиземно море, бореща се срещу трафикантите на бежанци.

Италия се стреми не само към обща декларация за Сирия и Либия, но иска на срещата да се обсъди и общ проект в отбранителната политика на ЕС. Италианските медии определиха проекта на Италия като „Шенген на отбраната“. Матео Ренци иска да се създаде един батальон от ЕС, който в случай на нужда да подпомага националните въоръжени сили.

Италия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай