Last news in Fakti

22 Август, 2016 09:52 2 617 0

Бивш турски президент: Смятах, че превратът е аномалия

  • преврат-
  • абдуллах гюл-
  • аномалия-
  • турция-
  • демокрация-
  • президент-
  • гюлен

Движението на Гюлен доказа, че е тайна политическа организация

Бивш турски президент: Смятах, че превратът е аномалия - 1
Снимка: Wikipedia

Бившият турски президент Абдуллах Гюл заяви, че Турция трябва да научи уроците от потушения опит за военен преврат през миналия месец.

В интервю за „Хюриет“ бившият държавен глава и премиер заяви, че провалът на метежниците за пореден път е доказал волята на народа за защита на демокрацията.

Попитан дали по време на неговото управление се е опасявал от военен преврат, Гюл отговори: „Никога не съм си мислил, че група военнослужещи в днешния свят ще се опитат да направят преврат. Виждах такава възможност като аномалия“.

Опитът за пуч на 15 юли обаче му е показал, че греши. Абдуллах Гюл подчерта, че е сигурен в устойчивостта на близо едновековната турска демокрация.

Бившият президент осъди остро и организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, който бе обвинен за организирането на пуча.

„Доказателствата сочат, че Гюлен стои зад преврата. Организацията му е продукт от травмите и вакуума в годините след Студената война. Въпреки че претендира да е гражданско социално движение, се оказа, че е тайна политическа организация“, заяви Гюл.

Той добави, че основният урок след опита за преврат е значението на прозрачността в демократична Турция.

Абдуллах Гюл подчерта, че Турция ще се възстанови от тези събития, защото в страната цари атмосфера на национално единство като реакция на опита за преврат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: