1 722 2

Според Daily Express Източна Европа си иска имигрантите

Няколко държави започнаха кампании за връщането на своите имигранти

Росен Стойчев

Няколко източноевропейски държави започнаха кампания, с която призовават своите имигранти във Великобритания да се върнат в родните си земи, съобщи Express.

Според изданието силната имиграция към Западна Европа е създала „изтичане на мозъци“ от източната част на континента. Това кара региона да страда икономически, заради липса на квалифицирани специалисти и студенти.

Сега Латвия е започнала кампания за връщането на своите имигранти на родна земя. За целта се използва песен на „Jackson 5“ от 1965 г., в която се пее: „Бях сляп да те пусна да си идеш. Имам нужда от втори шанс“.

Други страни от Източна Европа също са започнали подобни кампании. В Полша предлагат на имигрантите помощ в търсенето на жилище, намирането на работа и осигуряването на здравни услуги. В Румъния работят съвместно с бизнеса и университетите, обещавайки стипендии за образование и възможности за професионална реализация.

Около 700 000, родени в Полша имигранти, в момента живеят във Великобритания. В същото време в страната има 80 000 румънски, 115 000 литовски и 65 000 латвийски имигранти. В момента техните родни страни са отчаяни да си ги върнат обратно.

„Диаспорите, живеещи в чужбина, представляват огромен неизползван потенциал за родните им страни“, се казва в проучване в Литва.

„Изтичането на мозъци“ коства на страните от Източна Европа загуба от 7% от техния БВП всяка година. В близко бъдеще загубата може да достигне 9%. Въпреки това, изглежда, че имигрантския поток към Великобритания по-скоро ще се увеличи, въпреки Brexit.

“Предишен опит показва, че опитът за затягане на миграционните правила водят до засилване на имиграцията, преди новите закони да влязат в сила. Детайлите около всяко споразумение зависи от преговорите между Великобритания и ЕС.“ Това се казва в доклад на министерството на вътрешните работи на Великобритания. 

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 17:12  22.08.16
  Само достойно заплащане може да върне имигрантите. Това се знае от всички.
 • пор сикишар
  Отговор
  2 17:47  22.08.16
  В Пловдив 600-700 лева се смята за нормално заплащане. Визирам позиция в завод Либхер , а спора ми беше с една Герб-ерска общинка . Живей си нещастно цял живот , в името на шайка управленски крадци , ай мерси!

Напиши коментар:


Публикувай