Last news in Fakti

22 Август, 2016 19:25 1 403 3

Да се подготвиш за живота на Марс

  • подготвиш-
  • живота-
  • марс

Симулация на Хаваите продължава вече година

Шестима учени са близо да завършат една година, през която живеят в условия, близки до тези на планетата Марс, съобщи „Гардиън“.

Учените обитават купол в планините Мауна Лоа в Хавай. Те могат да излизат от купола само в скафандри.

Изследователите използват ограничени ресурси, докато провеждат изследвания. Те работят и върху избягването на лични конфликти. Комуникациите се бавят с 20 минути. Това е продължителността, която ще отнеме предаването на съобщения от Марс.

Това е втората най-дълга подобна симулация в историята. Първо е изследване в Русия, продължило 520 дни. Предишните мисии в Мауна Лоа са продължили по 4 и 9 месеца. Сегашната симулация трябва да приключи на 29-ти август.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    0 0 Отговор
    Ние българите сме отдавна подготвенни за живот и на Марс и където и да е. И не за 20 минути закъснение, а за хилядолетия.... Например? Ние сме готови, защото: Очеквахме светлото комунистическо бъдеще, каквото само ДРУГАРИТЕ от мафията на БКП виждаха и ни будалкаха, че щяло да дойде, но не го доживяхме за цели 45 години. Очаквахме реална пазарна икономика, където да просперират по-умните находчивите почтенните бизнесмени, а вместо това дочакахме мутри от СИК, ВИС, ТИМ, ...и същата и наследственна ни номенклатура от соца и досега и разни овълчени навлеци отвън и местни овълчени чаавета на бивши другари. Очаквахме да правим сериозен бизнес, а вместо това ни превърнаха в слуги на местни номенклатурни, мутренски персъни и външни корпорации и привилегировани чужденци, включително и гета и имигранти. Очаквахме, да печелим и ние от ресурсите ни тук, а ни подариха отрепките като Костов и останалите като него на чужденци и златото и енергопреносната мрежа и какво ли не. Ние очаквахме и ченгетат и военните да ни защитят от тая вредна пасминна, а те 28 години лапкат заплатки и им козируват? Е, повече от това можем само гробища да очакваме.... Така, че сме готови Марсианци и без тренинг. Давайте кораба и тръгвам веднага! Плийс!
  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор
    За Русия ли ще пишат, за Щатите ли ще пишат, за Марс ли ... трола едно си знае и си го троли! Аман от мрънкачи, все държавата им е виновна за неуспехите!

    Коментиран от #3

  • 3 Пацо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Марготе, аз не мрънкам. Аз намеквам. Само с надеждата някаквиб ръмбари да просветнат в чивиите на военни, ченгета, магистрати, политиц.и, фолка, че нещата не са такива, каквито се приказват навред - правова и демократична законова република, правата на човека и всякакви лъжи! Затова го пляскам това, не за да мрънкам. Ако аз наистина исках да воювам, срещу бандитизма, щях да зарежа всичко останало и да се посветя на войната срещу гадини. Но дали би се оправил света? Не вярвам, защото морала на човека, разбиранията му го правят добър или лош, почтенн или бандит. Колко войни са водени, колко невинни и виновни убити, а света си е същият от хилядолетия и до сега. Което показва, че в него едната част по разбирания са хора, а втората част вандали, било и в министерски кресла. Значи не войната е пътя, а учител-ученик! Още от деца да ги учат хората на правилно, почтентно справедливо отношение към нещата в живота! Ала често не се прави? Аз не съм трол. Не съм платен драскач. Уважавам и Русия и САЩ и всеки почтенн човек по света. Просто намеквам, каква демагогия е сред родният ни елит и все е ненаказуем от векове, да не казвам, но последните 72 години са особенно показателни... Защо ли е така? Значи и Господ и Правосъдието не струват като справедливи съдници! Е, затова аз нямам вина. но пък не се стърпях, да изложа малко от виждането, че съм готов за полет до Марс и другаде. Просто ми трябва кораб, бе човек? А засега нямам. Но ако съдим по дресировката, отдавна съм готов и без лазене в скафандър....