1 532 2

Нарковойната във Филипини е отнела живота на 1900

Около 300 полицейски служители са заподозрени в търговия в наркотици

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Повече от 1900 души са били убити във Филипините, по време на акции срещу наркотрафика, през последните седем седмици. Това заяви генералният директор на филипинската полиция Роналд дела Роса пред парламента днес, по време на изслушване, свързано с драстичното увеличение на смъртните случаи, след встъпването в длъжност на Родриго Дутерте като президент на страната, съобщи Би Би Си.

Роса заяви, че при полицейски операции са били убити около 750 души, но останалите смъртни случаи все още са в процес на разследване.

Въпреки големия брой смъртни случаи, Роса заяви, че в страната няма обявена политика за убийства на наркотрафиканти и наркомани.

Дутерте спечели президентския пост благодарение на твърдата си политика за изкореняване на наркотиците. По-рано той призова гражданите да стрелят и убиват наркодилъри, които оказват съпротива при арест. Той отново подчерта, че убийствата на заподозрени в наркотрафик са законни, ако полицията е действала при самозащита.

Полицейският директор също така добави, че около 300 полицейски служители са заподозрени за участие в търговия в наркотици, като предупреди, че тези лица ще бъдат съдени и отстранени от работа, ако бъдат признати за виновни. Срещу офицерите има подозрения, че са продавали наркотици, конфискувани при полицейски операции, или са защитавали престъпни групировки, които се занимават с производство и разпространение на наркотици.

Близо 700 000 наркомани и дилъри са се предали на властите откакто е започнала кампанията на Дутерте, заяви Роса.

На 1 юли президентът Родриго Дутерте, обяви кампания срещу трафика и разпространението на наркотици в страната. Оповестените действия, предизвикаха остри реакции от страна на международната общност и ООН.

Филипини


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • fuck nazis
  Отговор
  1 19:32  23.08.16
  На 1 юли президентът Родриго Дутерте, обяви кампания срещу трафика и разпространението на наркотици в страната. Оповестените действия, предизвикаха остри реакции от страна на международната общност и ООН.
 • Иван
  Отговор
  2 20:39  23.08.16
  Браво на президента! Мъж с топки! Искам и тук да им се разреши трепането.

Напиши коментар:


Публикувай