600 0

Швеция ще дебне за деца, отправили се към военни зони

Службата за вътрешно разузнаване и контратероризъм ще предупреждава за деца, отведени от родители им

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Службата за вътрешно разузнаване и контратероризъм (СЕПО) е обещала да предупреждава съответните власти, ако дете бъде отведено от родителите си, за да се присъедини към терористичната групировка Ислямска държава, съобщава Радио Швеция.

Разузнавателната служба смята, че около 300 шведи са се присъединили към екстремистката група, но информацията за техните деца е оскъдна. Въпреки това се знае, че някои от децата са били отведени в Сирия или Ирак, защото родителите им са се присъединили към бойците на ИД или силите, борещи се срещу тях.

Фредрик Малмберг е омбудсман за децата в Швеция, правителствен пост натоварен със задачата да представлява правата и интересите на децата в страната.

Малмберг заяви пред Радио Швеция, че шведските социални служби трябва да бъдат информирани за деца, които заедно с родителите си, са заминали за военни зони и са изложени на риск. Има примери от миналото, когато СЕПО е разполагала с тази информация, но не е успявала да я сподели със социалните служби.

Ето защо, във вторник, Малмберг свика обща среща, на която присъстваха службата за сигурност, полицията, националният съвет по здравеопазване и социални грижи и националният координатор срещу тероризма. Представителите на СЕПО уверили, че службата им ще сигнализира, когато получи информация за дете, отпътувало за опасни райони.

"Те бяха съвсем ясни, че ще поемат това задължение и ще алармират съответните служби", заяви той. "Много съм щастлив, че изходът от днешната дискусия беше конструктивен."

Швеция


Напиши коментар:


Публикувай