Last news in Fakti

23 Август, 2016 19:59 874 0

Швеция ще дебне за деца, отправили се към военни зони

  • швеция-
  • военни зони-
  • тероризъм-
  • родители-
  • деца-
  • ислямска държава-
  • разузнавателна служба

Службата за вътрешно разузнаване и контратероризъм ще предупреждава за деца, отведени от родители им

Швеция ще дебне за деца, отправили се към военни зони - 1
Снимка Архив АП/БТА

Службата за вътрешно разузнаване и контратероризъм (СЕПО) е обещала да предупреждава съответните власти, ако дете бъде отведено от родителите си, за да се присъедини към терористичната групировка Ислямска държава, съобщава Радио Швеция.

Разузнавателната служба смята, че около 300 шведи са се присъединили към екстремистката група, но информацията за техните деца е оскъдна. Въпреки това се знае, че някои от децата са били отведени в Сирия или Ирак, защото родителите им са се присъединили към бойците на ИД или силите, борещи се срещу тях.

Фредрик Малмберг е омбудсман за децата в Швеция, правителствен пост натоварен със задачата да представлява правата и интересите на децата в страната.

Малмберг заяви пред Радио Швеция, че шведските социални служби трябва да бъдат информирани за деца, които заедно с родителите си, са заминали за военни зони и са изложени на риск. Има примери от миналото, когато СЕПО е разполагала с тази информация, но не е успявала да я сподели със социалните служби.

Ето защо, във вторник, Малмберг свика обща среща, на която присъстваха службата за сигурност, полицията, националният съвет по здравеопазване и социални грижи и националният координатор срещу тероризма. Представителите на СЕПО уверили, че службата им ще сигнализира, когато получи информация за дете, отпътувало за опасни райони.

"Те бяха съвсем ясни, че ще поемат това задължение и ще алармират съответните служби", заяви той. "Много съм щастлив, че изходът от днешната дискусия беше конструктивен."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: