24 Август, 2016 11:43 2 566 9

Турски танкове на сирийска територия

  • турция-
  • танкове-
  • сирия-
  • операция-
  • ислямска държава

Унищожени са десетки цели на джихадистите

Турски танкове на сирийска територия - 1
Снимка: БТА/ AP

Турски танкове са навлезли на сирийска територия като част от операция „Ефратски щит“ срещу „Ислямска държава“.

Около 04:00 тази сутрин турската армия, подкрепена по въздух от коалиционните си партньори, започна офанзива в сирийския град Джарабулус. Целта на военните е да прочистят региона в близост до турската граница от терористичните елементи на групировка „Ислямска държава“.

Малко след 11:00 часа кореспондент на „Хюриет“ написа, че турски танкове са навлезли на сирийска територия. Военни източници разкриха, че 70 цели на джихадистите са били унищожени от артилерията, както и 12 при въздушни удари.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че операцията е насочена както срещу „Ислямска държава“, така и срещу кюрдските бунтовници, съобщи Би Би Си.

Джарабулус е последният град в Сирия близо до турската граница, който е под контрола на ислямистите. Анкара обяви, че действията на армията са насочени към изчистване на терористичните елементи и оказване на хуманитарна помощ на цивилното население.

Факти.бг припомня, че офанзивата идва дни след атентата по време на сватба в Газиантеп, при който бяха убити най-малко 51 души. Турските власти обвиниха „Ислямска държава“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 izet

    0 1 Отговор
    pred Turciq nikoy nemoje da spre 😈😈😈😈😈

    Коментиран от #2, #7

  • 2 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "izet":

    Правилният израз е „да се опре”, но няма как да го знаеш, щото дори и да си роден в България, си живеете във вашите си гета и шпрехате на разален турски. А кой може и кой не може не е нужно да го разисквам с теб, дори и най-новата история от тази година е достатъчно показателна.
  • 3 Клатикурти

    0 0 Отговор
    Много ми е интересно кой и защо спаси кожата на ислямския диктатор от готвения западен преврат?
  • 4 наблюдател

    0 0 Отговор
    Фесовете много ги е страх от кюрдска държава и сега се мъчат да се набутат в Сирия за да спрат кюрдите.Това ще е следващата война,ИДИЛ вече си заминава.
  • 5 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Танковете им са на възраст от 25-30г. и по-голямата част от бойната техника (около 85% е на пределна възраст...
    Ако имат РПГ-та, наше производство т.н джихадисти хх,, каква касапница ще настане.Една ракета от ВМЗ-Сопот струва 320$без ДДС...
  • 6 антика

    0 0 Отговор
    А нашите пък въобще ги няма... Щом и Министърът ни на отбраната не се притеснявал, че друг ще ни пази небето, а нямаме да можем сами да си го пазим, представи си какъв морал и какви военни и ченгета имаме.... Каквито и Рамбовци да са, като охрана на България нещо не вярвам да стават. че те не могат ни опази от един министър и депутати врагове, ти очакваш от рамия ли? Днес ми и криво, но след тази новина не мога да спра да се смея. Това са 28000 военни и 58000 ченгета и не могат арестува няколко десетки мафиота на лапане тук? Тежко и горко на тая България, не че я има отдавна. Нейните пазачи са жив зян. Направо сълзи ми текат от смях. А не е никак смешно. Турските може и да са стари, както казваш, но ги има. А нашите май са в муция, няколко десетки учебни и за скрап.
  • 7 ****

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "izet":

    Изображение, а за това какво ще кажеш:
    "Анкара може да плати на Москва 5 млрд. долара обезщетение за сваления руски самолет Су-24, предава Б92, цитирани от новинибг .
    Медията се позовава на съветника на бившия турски президент Абдуллах Гюл Ахмед Такан. Според него сегашният държавен глава в Анкара Реджеп Ердоган не изключва да закрепи подновеното си приятелство със своя руски колега - Владимир Путин, като плати 9-цифрена сума като компенсация за инцидента отпреди няколко месеца. "
  • 8 Диди

    0 1 Отговор
    Руската разузнавателна база която е на Латакия е засякъла че ще се прави преврат срещу Ердоган,руснаците са уведомили Иран.Иран уведомява Турция,въпреки че знаем какви отношиния имт.
  • 9 ТАНКИСТ ОТ НАТО

    0 0 Отговор
    ФЕСОВЕТЕ СИ ПАЗЯТ СТРАНАТА И ЗА ТОВА ТУРЦИЯ Е СИЛНА !!! А НИЕ ЦЪРВУЛИТЕ КАКВО ПРАВИМ ? С РПГ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ДОБЛИЖИШ ДО ТЕЗИ ТАНКОВЕ ТУРСКИЯТ ПЕХОТИНЕЦ ЩЕ ТЕ ОПЪНЕ БЕЗ ВАЗЕЛИН !!!
Новини по държави: