24 Август, 2016 19:30 1 526 0

Почина бившият германски президент Валтер Шел

  • валтер шел-
  • германия-
  • президент

Той започна диалога за помирение с Източна Германия

Почина бившият германски президент Валтер Шел - 1
Снимка: БТА/AP

На 97-годишна възраст почина бившия президент на Западна Германия Валтер Шел, съобщи Fox News.

“Това е един политик, който помогна за оформянето на съдбата на нашата страна в продължение на години. Насърчаването на европейското единство беше особено близко до сърцето му. Той бе един от първите, които признаха важността на европейската политика в областта на интеграцията за нашата страна.“ Така Шел беше описан в специално изявление на сегашния президент на Германия – Йоахим Гаук.

Шел е роден в Солинген през 1919 г. Той получава образование за банков чиновник, преди да бъде повикан да служи във военновъздушните сили на нацистка Германия.

След Втората световна война той стана водеща фигура в Свободната демократическа партия. Шел е министър на развитието в правителствата на Конрад Аденауер и Лудвиг Ерхард. След това става лидер на Свободната демократическа партия. Той спомага за сключването на съюз със Социалдемократическата партия. През 1969 г. служи като външен министър в кабинета на Вили Бранд.

Шел е първият германски външен министър посетил Израел. При посещение в Пекин договаря въвеждането на дипломатически отношения между Германия и Китай.

Става президент на Западна Германия през 1974 г. и служи на поста до 1979 г.

Шел има съпруга и три деца. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: