6 265 2

Търсенето приключи – нацисткият влак не е намерен

Вагони със злато не бяха намерени до полския град Валбжих

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Златният влак на нацистите не бе открит, съобщи „Асошиейтед прес“. Търсенето на влака бе съсредоточено в подземен тунел близо до град Валбжих, намиращ се югозападната част на Полша.

Според легендите в края на Втората световна война нацисткият влак със злато и скъпоценности е изпратен към Валбжих, за да не попадне в ръцете на съюзническите войски.

Търсенето бе водено от Андреас Рихтер и Пьотр Копер, които през миналата година заявиха, че са локализирани вагоните. Десетки доброволци също се включиха в търсенето. След внимателно проучване екипът заяви: „Няма тунел, няма влак“.

Професори от Краковския университет за наука и технологии също заявиха, че няма доказателства за съществуването на влака, но обявиха, че може би има подземен тунел.

Златният влак на нацистите изчезва през пролетта на 1945 година, а историята около него и „товарът“ му разпалват фантазиите на авантюристи от цял свят.

По време на войната нацистите присвояват злато в размер на $550 милиона от правителствата на окупираните територии.

Нацистите също така разграбват злато от лица, жертви на холокоста. В концентрационните лагери биват взимани златни пръстени, бижута, часовници и дори златни зъби от жертвите. Част от това злато е открито от съюзниците след края на войната, но голямата част е в неизвестност.

Полша


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чироз
  Отговор
  1 14:27  25.08.16
  Напротив, намериха го още миналата година. Разделен е с Франция и Италия, Канцлера е доволна, че изплуваха неудобни документи от него, които биха накарали Германия да плаща доста, а и да пооправи учебниците за 2-та с. в.
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  2 01:02  26.08.16
  хахахахх ХИТЛЕР Е БИЛ ГЕНИЙ А НЕ ГЛУПАК ЩЕ ВИ ОСТАВИ НА ВАС ЗЛАТОТО

Напиши коментар:


Публикувай