Last news in Fakti

26 Август, 2016 17:13 1 707 3

Френският съд отмени забраната за буркини

  • буркини-
  • съд-
  • франция-
  • забрана-
  • отмени-
  • свобода

Забраната нарушавала религиозната свобода

Френският съд отмени забраната за буркини - 1
Снимка: БТА/ AP

Върховният административен съд във Франция отмени забраната за носене на буркини, съобщи France24.

Тя бе въведена от местните власти и подложена на остри критики от различни политици и организации, твърдейки, че нарушава свободите. Решението на съда може да създаде прецедент за близо 30 града в страната, наложили забраната за носене на банския костюм.

В решението се посочва, че забраната „сериозно нарушава фундаменталните свободи на гражданите, свободата на религиозните убеждения и индивидуалната свобода“. Банският костюм, носен от мюсюлманките, покрива цялото тяло и глава - с изключение на лицето.

Вчера лондонският кмет Садик Хан заяви, че никой не трябва да казва на жените какво могат и какво не могат да носят. Той призова френските си колега да отменят забраната, която по думите му не е решение на случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе празни кратуни са

    1 1 Отговор
    След всичкото това безумие което се случва в Европа,това решение е меко казано неадекватно...Реално европейските бюрократи унищожават еаропейската цивилизация.
  • 2 еврогейзери

    1 1 Отговор
    Сега е ред в парламентите да влязат национално отговорни партии и да гласуват закони,които съдът трябва да спазва.Така бандата гейзери проникнали на всякъде из съдилища и брюкселски хранилки няма да може да прави глупости.
  • 3 Пиф

    1 0 Отговор
    Ами като са гейзери, ти какво очакваш да направят? Може ли нормален човек да гласува такива простотии? Ами да я духат като са гейцзери, аз не съм виномен! Щом имат право да носят бурки, аз утре ще си купя мотористки скафандър и ще имам правото да ходя с него! И моята религия ми казва, че имам право да ходя със скафандър като марсианците и да си пея - Напипай го, сърцето мое...! да не бли само слънчасалите салафити да имат простотии в тиквите? Имат ли ум тия сбъркани еврогейзери да натрисат бедуинска култура тук бе? Ами като сап рости да я духат! Аз ако съм в пясъчните бури на пустинята и аз ще се оматам с парцали. Но тук няма такива, за какъв ми е ?Да ви и сбърканото шантаво човечество, без майтап! Единият му хрумнее простотия и веднага я превърнат в масова? на язваджията Мойсей му пролая червото към мозъка и веднага направи религия? А най-лошото е, че останалите я възприемат като нещо Божественно, а не човешко подсъзнателно. Ами като са гейзери да яд ухат! Ако не искат да я духат няма да правят тия простоти. Ние като сме прости търпим скапаните политици да ни крадат и пречат нали? Ако не бяхме прости, ако бяхме българи щяхме да ги пратим на бесилото и да си оправим нещата като е редно. Няма причина да мрънкаме.
Новини по държави: