760 1

Меркел: Brexit ни показа, че трябва да бъдем единни

Канцлерът на Германия подчерта и проблемите, свързани със сигурността

Меркел: Brexit ни показа, че трябва да бъдем единни
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ни показа, че трябва да бъдем единни. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел във Варшава, където се събра Вишеградската четворка.

Меркел подчерта, че страните-членки на общността трябва да „се слушат една друга в много различни аспекти“, пише ДПА.

Основни теми на разговорите между лидерите от Вишеградската четворка ще бъдат и бежанската криза, както и икономическите предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз.

В полската столица Меркел е подчертала също така, че трябва да се работи повече по отбранителните политики, за да се гарантира сигурността на външните граници на блока.

Преди срещата лидерите на Чехия и Унгария призоваха за създаването на европейска армия. Виктор Орбан заяви, че в ЕС „трябва да се погрижим за сигурността, така че нека започнем с европейска армия“.

В навечерието на пристигането на Ангела Меркел във Варшава полският външен министър Витолд Вашчиковски оправи критика към политиката на Германия и нейното „его“.

„Германия може да бъде много егоистична. Естествено всяка страна има право да бъде такава, но очакваме до известна степен готовност за компромиси по някои въпроси“, заяви полският дипломат.

Полша

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ТИКВОЧА
    Отговор
    1 22:25  26.08.16
    ТЕ ТЕТАЯ СЕ ЧУДИ КАК ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПОЛОЖЕНИЕ КОЕТО ЛИЧНО ТЯ ЗАБЪРКА.

Напиши коментар:


Публикувай