1 274 3

Ирина Бокова е трета в надпреварата за генерален секретар на ООН

Бившият португалски премиер Антонио Гутиереш остава начело след поредното гласуване

Ирина Бокова е трета в надпреварата за генерален секретар на ООН
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Бившият министър-председател на Португалия Антонио Гутериш получи сериозна подкрепа при поредното гласуване за нов генерален секретар на ООН и дръпна значително пред останалите кандидати.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова зае третата позиция след третото предварително гласуване.

След второто гласуване тя беше на пета позиция, като след вчерашното тайно гласуване дръпна напред, превръщайки се в последната сериозна надежда за онези, които искат жена да заеме най-важният дипломатически пост в света, за пръв път в историята на организацията. Бокова получи 7 гласа "за" и 5 "против".

Гутериш, който до 2015 г. заема поста на върховен комисариат на ООН за бежанците, отново получава 11 гласа „за”,3 "против" и един "въздържал се".
Второто място зае външният министър на Словакия Мирослав Лайчак, за когото девет страни са дали положителен глас.
Третото място се оказа спорно, тъй като генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова и бившият министър на външните работи на Сърбия Вук Йеремич, получиха равен брой гласове.

За избора на Генерален секретар гласуват 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност и още 10 държави. Вотът е таен, а гласуванията ще продължат, докато не се излъчи кандидат без нито един отрицателен вот от постоянните членове на Съвета за сигурност.

Очаква се финалното гласуване за поста да се проведе през октомври.

Мандатът на настоящия генерален секретар - Бан Ки Мун, изтича на 31 декември тази година.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • оон сакс
  Отговор
  1 09:32  30.08.16
  Какво е направила другарката, че са я уредили с толкова готина длъжност? Продала е България и българските интереси!? Това ООН е супер жалка организацийка, за да избира комунистки.
 • гост
  Отговор
  2 09:46  30.08.16
  Съгласен съм, че ООН е все по-жалка организацийка. А "комунисти" в БГ отдавна няма, сега управляват и ни представят пред света техните деца и други роднини, които пък го раздават демократи и евроатлантици, обаче по същество ги движи същия стимул както навремето комунистите(с изключение на онези, загинали при Драва)В настоящата геополитическа обстановка много трудно ще се избере генерален секретар без нито една от постоянните държави да е против. Но като се има предвид все по-безсмисленото съществуване на ООН в някои аспекти, липсата на генсек едва ли ще е някакъв сериозен проблем.
 • пешо
  Отговор
  3 13:41  30.08.16
  стига с тези "комунисти" бе хора!разберете го най-сетне: в България НИКОГА НЕ Е ИМАЛО КОМУНИСТИ, ИМАЛО Е,ИМА И ЩЕ ИМА САМО "ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ", които сменят партийката си когато имат само икономическа изгода!всички,бащите,синовете и внуците!

Напиши коментар:


Публикувай