1 571 5

Критиката на Борисов към Берлин е груба, но оправдана

Die Welt излезе с анализ за срещата между Бойко Борисов и Ангела Меркел

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Германското издание „Die Welt” обърна специално внимание върху критиките, които Ангела Меркел е трябвало да отнесе от Източна Европа, поставяйки фокуса върху България.

„Критиката към Берлин, прошепвана при закрити врати, може да има сериозни последици. Особено ако солидарността между съседите продължи да укрепва“, се казва в анализ, озаглавен "Източна Европа заговори директно на Берлин".

Според изданието критиките са най-осезаеми и единодушни по въпроса с кризата с бежанците. Проблемът не е дребен, особено за страните от Източна Европа, които не са готови да позволят германски диктат. Проблемът изглежда временно решен със споразумението между ЕС и Турция. Това решение обаче е наистина само временно, като се имат в предвид чакащите своя част имигранти на юг от Средиземно море и нестабилната обстановка в Анкара.

В същото време различните интереси на държавите – членки на ЕС могат да разкъсат съюза. Ако правителството в Берлин се откаже от лидерската позиция в ЕС, ще е трудно, ако обаче останат лидери - ще е още по-трудно. Това е вечната германска дилема, с която Берлин се справя.

Бежанската криза - управляване или не, се задълбочава все повече и се доближава до точката на кипене, а от Берлин звучи все старата мантра: "Можем да го направим".

В същото време в Източна Европа очакват най-лошото. Меркел изтърпя много - и пред микрофоните, и при затворени врати, но можем само да се надяваме, че съветниците й са разбрали посланието.

На скоро българският премиер Бойко Борисов отправи много похвали към Ангела Меркел, но той се оказа и практичен човек, готов за сериозен диалог. България пази външните граници на Европа със стена, така спасявайки Шенген. Там обаче не искат да бъдат изоставяни и за това отправят групи, но справедливи критики към Берлин.

Всички имаме разузнавателни служби и те ни предупреждаваха за това, което идва към нас, точно както сега ни предупреждават за онова, което се случва в Северна Африка", заяви официална София.

Кризата с бежанците си има едно неочаквано отражение - тя е точно огледало на кризата на управлението в ЕС. Германският въпрос неочаквано беше върнат на сцената през страничната врата.

Всеки канцлер иска да намери баланс между равенство и лидерство в Европа.
 

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • fuck nazis
  Отговор
  1 19:23  30.08.16
  Росене , не се спря с глупости !!!

  Коментиран от #4

 • 2 19:23  30.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • срам
  Отговор
  3 19:36  30.08.16
  Ако не беше вярно щеше да е смешно, а сега е само тъжно.
 • на Деса шушито
  Отговор
  4 19:59  30.08.16

  До коментар #1 от "fuck nazis":

  Щот пък ти си опънала ръчната!

  Коментиран от #5

 • 5 18:38  31.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай