1 065 1

Потвърдена ли е екзекуцията на севернокорейски министър?

Властите в Сеул потвърдиха появилата се по-рано информация в медиите

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Северна Корея е екзекутирала един от най-високопоставените си правителствени служители - Ким Йон-джин, който е заемал поста на вицепремиер, отговарящ за образованието, съобщи служител от министерството на националното обединение на Южна Корея пред Си Ен Ен в сряда.

Ким бил заклеймен като "враг на партията и контрареволюционер" от севернокорейските служби, след като показал "лошо отношение" по време на Върховния конгрес на партията през юни, заявява служителят.

Южнокорейското министерство на националното обединение потвърди информацията за екзекуцията, по време на пресконференция късно в сряда, след като в медиите се появи информация за масови екзекуции по високите етажи на властта в КНДР.

Други двама приближени на Ким Чен-ун също са били наказани през последните няколко месеца. Макар министърът, отговарящ за разузнаването и междукорейските отношения – Ким Йонг-чол и Чой-хуи, високопоставен служител в министерството на пропагандата и агитация да са успели да избегнат екзекуцията, те са били заточени в земеделски райони „за превъзпитание”.

Съобщението на министерството в Сеул последва появилата се по-рано информация в медиите, че Ким Чен-ун е започнал нова чистка сред своите подчинени в началото на месеца, когато са били екзекутирани двама висши служители. Според информацията те отказали да се подчинят на върховния лидер на страната.

През май пък се появиха съобщения, че Ри Йун-ин, заемащ важен пост  във военното министерство на КНДР е бил екзекутиран през февруари. Няколко месеца по-късно обаче, той се появи публично. Това бе поредното доказателство, че е изключително трудно да бъде получена достоверна информация за случващото се в Северна Корея.

Корея (Демократична Народна Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 11:18  31.08.16
    Ама и тия в северна корея бива ли да са такива овце, ми вижте му сметката на тоя малоумен дебелак, той е само един човек, ясно е че ако го ликвидират ще могат сами да решат как да продължат по-нататък. То да си постоянно на тръни дали няма да ядосаш нещо вожда не е работа, малко да го погледнеш накриво или да изразиш друго мнение и те екзекутират набързо(много вероятно и семейството ти), или в най-добрия случай ще копаш на бостаня в селските райони.........Толкоз много военни има там, и със сигурност повечето не са съгласни с тоя дебелия, дето се изживява като господ, много от партията им също няма да са съгласни с него, ми резнете му кратуната, забийте я на кол и го обесете за краката да виси няколко дена на главния площад за назидание и толкоз. Сигурен съм че много хора ще се изкефят и ще си отдъхнат.

Напиши коментар:


Публикувай