5 956 4

Защо толкова много хора прикриват уеб камерата си?

Заплахата е реална

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Христо Ангелов

Шефът на ФБР го прави. Марк Зукърбърг го прави. Те параноични ли са? Не, заплахата е реална, пише в. „Зюддойче цайтунг“.

„Защото видях една персона, която е по-хитра от мен, да прикрива камерата си“, е цитиран да казва шефът на ФБР Джеймс Комни по време на разговор през април в един университет. Малко по-неохотно и Марк Зукърбърг показа на обществеността, че облепя камерата на лаптопа си. Когато Foto-App Instagram празнуваше 500 милионния си потребител, на една снимка с шефа на Facebook, се видя, че лаптопът му е с облепена камера. Значи Комни и Зукърбърг го правят. За това има две причини. 

Първо, много хора не са особено внимателни, когато става дума за уеб камерата им. Второ IT-специалистите успяха да премахнат всички защитни механизми. Едно изследване на университета в Калифорния показва, че много малко хора забелязват синята светлина, която сигнализира, че камерата е включена. IT-експертите много пъти доказаха, че камерата може да бъде активирана от разстояние. Те казват, че тайните служби имат достатъчно ресурси, за да следят през уеб камерата. За престъпниците е по-трудно. Софтуерът за това може евтино да се закупи. Той струва между 50 и 1000 евро. 

Всъщност, за да се предпазвате от подобни посегателства, е просто. Една пощенска марка върху камерата ще свърши работа.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЮююБряяяя
  Отговор
  1 04:58  01.09.16
  Ми да гледат бе... извадил съм го и ще го разклатя при поискване от отсрещната страна - по интернета ни могат да го захапят, ни да го оближат!
 • еврика
  Отговор
  2 11:17  01.09.16
  Бай Шиле: В Русия съм, в Русия съм... !!! :) А вие, какво очаквате, кой седи зад Гугъл, Фейсбук, Инстаграм, Покемон Го и т.н. Колко е странен света, едно време са държали хората в робство чрез липса на информация и познане, а сега обратното контролират и държат в робство чрез бърз и безграничен достъп до информация и познание ! Мдаааа !!!
 • gost
  Отговор
  3 05:29  02.09.16
  А на телефоните си дали прикриват камерите тези кавали ...
 • Спазмалгон
  Отговор
  4 10:46  02.09.16
  Човек винаги плаща дан за действията си, рано или късно!

Напиши коментар:


Публикувай