1 894 0

Мусолини искал да бъде запомнен като спасител

Фашисткият лидер е бил описан като новия римски император

Мусолини искал да бъде запомнен като спасител
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Текст, скрит под обелиск в италианската столица Рим, хвърля нова светлина върху фашисткия режим. Той разкрива желанието на Бенито Мусолини да бъде запомнен като спасител на италианския народ, съобщи „Република“.

Написан на латински, пергаментът е бил скрит сред златни монети в основата на обелиск, намиращ се в спортния комплекс „Форо Италико“.

Зданието е издигнато през 1932 година, но през следващите десетилетия остават неразкрити тайните му. Студенти са открили текста, който обрисува хвалебствено режима на бившия италиански диктатор.

Писанието е съставено от 1200 думи и е разделено на три части. Първата представлява обща история на постиженията на фашизма и възхода на „Дучето“. Написаното е на латински, за да се направи препратка към славното минало на Римската империя. Мусолини е описан като новия римски император и като спасител на италианския народ.

Втората част на текста е съсредоточена върху фашистката младежка организация „Балила“, докато третата касае конструкцията на „Форо Италико“.

Бенито Мусолини управлява Италия от 1922 до 1943 година. Фашисткият режим застава рамо до рамо до нацисткия по Време на втората световна война, спечелена от съюзниците. Мусолини е убит през април 1945 година от партизаните, които излагат трупа му на „Пиацале Лорето“ в Милано.

Италия

Напиши коментар:


Публикувай