603 0

Шведски журналисти на протест срещу арестите в Турция

Турция се превърна в най-големия затвор за журналисти в света

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Докато турското правителство продължава да задържа журналисти, обвинени във връзки с провалилия се опит за преврат от 15 юли, журналисти и писатели в Швеция протестират срещу масовите арести и репресии, съобщава радио Швеция.

Поредната демонстрация срещу арестите се проведе в четвъртък пред турското посолство в Стокхолм. Нейни организатори бяха редица групи, включително и Шведският съюз на писателите и Репортери без граници - Швеция.

Сред участниците бе Джонатан Лундквист, президент на Репортери без граници Швеция, който заяви, че настоящата ситуация, при която Турция има повече журналисти в затвора, отколкото която и да е друга страна, е злокобна.

"Турция се превърна в най-големия затвор за журналисти в света. Тя е арестувала повече хора от Русия, от Китай, от Иран. Това е страна на ръба на Европа, която води преговори за присъединяване към Европейския съюз ... Бих казал, че е невъзможно да бъдеш журналист в Турция днес", каза той пред Радио Швеция след протеста.

Само през последната седмица, властите в Турция проведоха няколко акции, в които бяха арестувани 10 журналисти от англоезичния вестник Хюриет и 23 членове от персонала на в. "Азадиа Велат", който излиза на кюрдски език.

Медиите извън Турция изчисляват, че след опита за преврат повече от 100 медии са били насилствено затворен, а десетки журналисти са арестувани.

Швеция


Още по темата

 • Ердоган се закани на терористите

  Ердоган се закани на терористите

  „Турция няма да позволи създаването на терористичен коридор по южната си граница.“ Това бе заявено от турския президент Реджеп Ердоган, ...
  2.09.2016
  823
  1

Напиши коментар:


Публикувай