1 143 1

Германия не се дистанцира от резолюцията за геноцида

Правителственият говорител отрече появилите се по-рано информации за дистанциране

Германия не се дистанцира от резолюцията за геноцида
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Германското правителство не се дистанцира от резолюцията. Правителственият говорител Щефан Зайберт отрече появилите се по-рано съобщения в германските медии, че правителството се дистанцира от резолюцията за признаване на арменския геноцид.

Зайберт подчерта, че резолюцията не е правно обвързана, но това не трябва да се разбира като дистанциране.

„Не може да става дума за дистанциране“, каза Зайберт и отрече информацията на „Шпигел“. Също така и германският канцлер Ангела Меркел е отхвърлила това впечатление.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви след среща с генералския секретар на НАТО Йейс Столтенбер в Берлин, че Бундестагът има правото и свободата да се изказва по политически въпроси.

Говорител на външното министерство е заявил, че Щайнмайер е „стоял, стои и ще стои зад резолюцията“ на германския Бундестаг. За дистанциране не може да става дума.

Факти.бг припомня, че в началото на месец юни тази година Бундестагът прие резолюция, с която призна за масовото убийство на арменци в Османската империя през Първата световна война.

Това предизвика дипломатическо напрежение между Германия и Турция, която е особено чувствителна за използването на думата „геноцид“.

Германия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • дистанцира
    Отговор
    1 18:59  02.09.16
    Как може Германия да се дистанцира от Германия

Напиши коментар:


Публикувай