Last news in Fakti

2 Септември, 2016 13:41 1 561 1

Германия не се дистанцира от резолюцията за геноцида

  • германия-
  • резолюция-
  • геноцид-
  • меркел-
  • турция

Правителственият говорител отрече появилите се по-рано информации за дистанциране

Германия не се дистанцира от резолюцията за геноцида - 1
Снимка: БТА/ AP

Германското правителство не се дистанцира от резолюцията. Правителственият говорител Щефан Зайберт отрече появилите се по-рано съобщения в германските медии, че правителството се дистанцира от резолюцията за признаване на арменския геноцид.

Зайберт подчерта, че резолюцията не е правно обвързана, но това не трябва да се разбира като дистанциране.

„Не може да става дума за дистанциране“, каза Зайберт и отрече информацията на „Шпигел“. Също така и германският канцлер Ангела Меркел е отхвърлила това впечатление.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви след среща с генералския секретар на НАТО Йейс Столтенбер в Берлин, че Бундестагът има правото и свободата да се изказва по политически въпроси.

Говорител на външното министерство е заявил, че Щайнмайер е „стоял, стои и ще стои зад резолюцията“ на германския Бундестаг. За дистанциране не може да става дума.

Факти.бг припомня, че в началото на месец юни тази година Бундестагът прие резолюция, с която призна за масовото убийство на арменци в Османската империя през Първата световна война.

Това предизвика дипломатическо напрежение между Германия и Турция, която е особено чувствителна за използването на думата „геноцид“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дистанцира

    0 0 Отговор
    Как може Германия да се дистанцира от Германия
Новини по държави: