9 647 8

Нацистки ужас

Нацистки мозъчни проби в германски институт

Росен Стойчев

Мозъчни проби, принадлежали на еврейски жертви от нацисткия режим в Германия, бяха открити по време на ремонт в психиатричния институт в Мюнхен, съобщи Gizmodo.

Ужасяващото откритие е направено през 2015 г. и предизвиква по-нататъшни проучвания. Израелските медии обаче наскоро разпространяват историята.

Според обществото „Макс Планк“ мозъчните проби са принадлежали лекаря и изследовател Джулиус Халерворден. Той е член на нацистката партия и ръководител на катедрата по неврохирургия в института „Кайзер Вилхелм“.

По време на Втората световна война Халерворден съзнателно е изследвал мозъчни проби от екзекутирани. Проби редовно са били получавани от Йозеф Менгеле, който е един от най-прословутите лекари в концентрационни лагери. Напълно е възможно някои от тях да са били изследвани от Халерворден.

С десетилетия институтът, известен днес като „Макс Планк“ е използвал тези проби. През 1990 г. обаче германското правителството прочиства повечето от тях. Оказва се обаче, че прочистването не е било пълно.

В момента се води изследване, за да може да пробите от жертви на Холокоста, да бъдат погребани с имената на загиналите, ако те бъдат установени.

„Наш дълг е да идентифицираме загиналите. Всички проби, които са свързани с нацизма, ще получат достойно погребение. Трябва да признаем нашата отговорност“, заяви президента на „Макс Планк“ Мартин Стратман.

Ясно е, че някои от пробите са били получени след кампанията по евтаназия на нацистите, в която умишлено са били убивани хора с умствени проблеми. Експертите заявяват, че до сега находките не са били известни.

 

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тошибиян
  Отговор
  1 14:15  02.09.16
  АЛА БАЛА НЕКА НА МОЗЪ4НИТЕ ПРОБИ СЕ ИЗПИКАЯТ НАЕОНАЦИСТИТЕ И ДА СА ПОГРЕБВАТ ТОГА ХАХАХАА

  Коментиран от #5, #6

 • гост
  Отговор
  2 14:35  02.09.16
  Чудя се защо напоследък пак станаха актуални тия неща - съдят 90-100 годишни машинописки, телефонистки и готвачки от времето на ВСВ, изневиделица изскачат някви нови "факти и доказателства", абе изобщо води се съвсем целенасочена кампания в тая насока, ама защо ли.

  Коментиран от #3

 • asddsa
  Отговор
  3 15:52  02.09.16

  До коментар #2 от "гост":

  Израел си отмъщава сигурно.
 • Бай хой
  Отговор
  4 16:07  02.09.16
  Помни историята за да не се повтори.

 • Патето Яки
  Отговор
  5 16:12  02.09.16

  До коментар #1 от "тошибиян":

  Цинично изперкал Тушибан.
 • fuck nazis
  Отговор
  6 18:56  02.09.16

  До коментар #1 от "тошибиян":

  Имаш нужда от много сериозна психиатрична помощ (с постояна хоспитализация )
 • Plovdiv
  Отговор
  7 23:52  02.09.16
  За мен вече Хитлер не е лош. Предпочитем го пред меркел, оланд и останалите малоумници.
 • КЪСО МИ БИЛО ИМЕТО
  Отговор
  8 14:21  03.09.16
  защо намирате Хитлер за чудовище? другаря Сталин е изтребил много-пояече хора и то от неговия народ.Адолф е искал да премахне паразитите на обществото цигани,еврей итн,нека некой да каже че,те не са паразити

Напиши коментар:


Публикувай