1 135 1

Узбекистан потвърди: Каримов почина

Узбекистан потвърди: Каримов почина
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Правителството на Узбекистан официално потвърди смъртта на президента Ислам Каримов. Новината бе съобщена шест дни, след като авторитарният лидер бе приет в болница с мозъчен кръвоизлив.

Той ще бъде погребан в събота в родния му град Самарканд, съобщи узбекската държавна телевизия.

Скъпи сънародници, с голяма тъга в сърцето ви информирам за смъртта на нашия скъп президент Ислам Каримов. Ислам Каримов почина на 2 септември 2016 г. в Ташкент, в резултат на на мозъчен кръвоизлив (инсулт), който е довел до необратими промени в мозъка и полиорганна недостатъчност", гласи съобщението, прочетено в национален ефир.

Най-малката му дъщеря Лола Каримова-Тилляева също потвърди новината в своята страница в Инстаграм.

Ислам Каримов бе сред най-авторитарните лидери в Азия, често описван като най-бруталния диктатор в Централна Азия“ след падането на комунизма. Той почина на 78-годишна възраст, след като управлява с желязна ръка в продължение на 26 години.

В един от своите доклади ООН пише, че Каримов системно използва мъчения като инструмент на властта.

Покойният лидер обаче, оправдаваше своите действия, като подчертаваше опасността от ислямски екстремизъм в предимно мюсюлманската страна, която граничи с Афганистан.

Узбекистанските власти съобщиха още, че премиерът Шавкат Мирзийоев е назначен начело на комисията, която ще организира погребението на Каримов.

Не е ясно кой ще наследи първият и единствен президент на страната, която само преди ден отпразнува Деня на своята независимост.

Узбекистан

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Баялан
    Отговор
    1 22:08  02.09.16
    Няма го вече Султана - Аллах да му прости.

Напиши коментар:


Публикувай