1 406 3

Американците шпионирали Елисейския дворец

Не можете да шпионирате ваши съюзници, била реакцията на французите

Американците шпионирали Елисейския дворец
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Разузнавателните служби на Съединените американски щати са шпионирали Елисейския дворец в Париж, съобщи „Политико“.

Бернар Барбие – бивш ръководител на френското разузнаване – разкри, че това се е случило през 2012 година и периода, в който се е провеждал втория тур на президентските избори в страната.

Френските власти научават, че президентският дворец е бил подслушват от американците. Изтекли документи на Едуард Сноудън посочват, че Вашингтон шпионира Париж.

През 2013 година, когато Франсоа Оланд вече е встъпил в длъжност, нарежда на Бернар Барбие да отиде до седалището на US агенцията за национална сигурност, за да изрази огорчението и гнева на французите. По думите му Кийт Александър – тогава ръководител на службата – не е останал никак щастлив, че от Париж са разбрали за шпионажа.

„Не може да шпионирате традиционни съюзници като Франция. Фактът, че сте нарушили това правило, е шокиращ“, е заявил Бернар Барбие.

Отделът по киберсигурност на Елисейския дворец намира зловреден софтуер. САЩ отричат да имат пръст и обвиняват израелската разузнавателна служба Мосад.

САЩ не шпионират само Франция. Изтеклите данни на Сноудън показват, че те са шпионирали Ангела Меркел, както и високопоставени служители на ЕС.

Франция

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 13:31  04.09.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 14:27  04.09.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • иии
  Отговор
  3 15:35  04.09.16
  Голяма работа, доверие чрез проверка- шпионаж един вид такова действие.За България какво да кажем,тук дори не се крият , а направо отиват в посолството,където им плащат...и нищо-тишина и покой..

Напиши коментар:


Публикувай