1 256 0

Кале протестира. Иска Джунглата да бъде затворена

Очаква се днешният протест да бъде най-големият подобен в региона

Кале протестира. Иска Джунглата да бъде затворена
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Хиляди протестиращи се събраха във френския град Кале, за да настояват за закриването не мигрантския лагер, известен като "Джунглата", съобщи Би Би Си.

Демонстрантите са планирали да блокират основни пътища и да образуват жива верига на пътя към пристанището.

Малко след началото на протестните действия, местните медии съобщиха за проблеми в трафика от и към Кале, съобщава Скай Нюз.

Френските превозвачи, земеделски производители и синдикалисти бавно се придвижват напред към пристанищния град в две колони от Дюнкерк и Було̀н сюр Мер, за да се присъединят към протеста на местните жители.

Асоциацията на превозвачите (RHA) заяви, че шофьорите на камиони са се заканили, че ще останат и ще отстояват позицията си за разрушаването на мигрантския лагер "толкова дълго, колкото е необходимо".

Повече от 7000 души живеят в мизерни условия в незаконния лагер. Много от тях се опита да достигнат Великобритания по всякакви начини, които често са свързани с огромен риск за живота им.

Протестиращите казват, че лагерът е заплаха за града и пречи на работата на пристанището.

Очаква се днешният протест да бъде най-голямата демонстрация на местни хора, които се обявяват срещу съществуването на "Джунглата".

Кметът на Кале Наташа Бушар, планира да се присъедини към протестиращите и заяви, че ситуацията вече започва да става непоносима.

Живеещите в лагера, предимно бежанци и икономически мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка, се надяват да пресекат Ламанша, често с помощта на трафиканти на хора, за да се опитат да влязат незаконно във Великобритания.

Франция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай