1 259 0

Гигантската панда вече не е изчезващ вид

Все още обаче симпатичните бозайници са застрашен вид

Гигантската панда вече не е изчезващ вид
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) извади гигантските панди (Ailuropoda melanoleuca) от Червената книга на изчезващите видове. Така вече от организацията ги преместиха в списъка на застрашените, предаде Световният фонд за дивата природа (WWF) в официалния си сайт.

Според доклада на IUCN от 2004 до 2014 г. популацията на гигантските панди в Китай е нараснала от 1596 до 1864 екземпляра. От Би Би Си пишат, че в света има около 2060 животни от вида.

Въпреки това, през януари миналата година американски и китайски еколози предупредиха, че не е изключено популацията на симпатичните мечета да намалее заради климатичните промени. Според прогнозите на специалисти до 2070 година броят на гигантските панди може да свие два пъти.

Пандата е неофициален символ на Китай. Пухкавите създания обитават планинските райони в централните провинции Съчуан и Тибет.

Китай

Още по темата

 • Източните горили на ръба на изчезването

  Източните горили на ръба на изчезването

  Скокът в незаконния лов застрашава източната горила, най-големият примат в света, съобщават природозащитници от международна група за опазване на ...
  6.09.2016
  857
  0

Напиши коментар:


Публикувай