3 412 0

Украински спецчасти взеха на абордаж турски кораб

Част от екипажа на Мехмет Унлу организирал бунт

Снимки: Сили за сигурност в Украйна
Снимки: Сили за сигурност в Украйна
Милена Трачева

Украински спецчасти превзеха турски кораб, за да спасят заложници след кървав бунт, пишат украинските медии. Акцията е проведена, след като късно в неделя вечер част от екипажа на турския кораб Мехмет Унлу, който плавал във водите на Черно море,  организирал бунт на борда.  

Пристанищните власти в южния украински порт (разположен на 30 км от Одеса) получили сигнал за помощ от турския товарен кораб късно в неделя вечер.

На своята страница във Фейсбук изпълнителният директор на групата за управление на терминала Андрей Ставницер написа в понеделник, че в 23:35 ч. в неделя вечер е получил съобщение от екипажа на кораба Мехмет Унлу, в което "хората пищяха и викаха за помощ".

"Очевидно е, че е започнал бунт, прераснал в бой с ножове. Част от екипажа (основно турци) прекъснал захранването на борда и се барикадирал вътре. Корабът беше оставен да плава край входа на южното пристанище", пише Ставницер. "На борда се качиха войници от отряд "Алфа" (специално звено от службите за сигурност на Украйна) и служители на гранична охрана."

След акцията на спецчастите положението на борда е било върнато под контрол. На кораба, са били открити четирима ранени моряци, които впоследствие са изпратени в болница, за да им бъде осигурена необходимата помощ.

Диспечерите от пристанището извикали влекач, който да изтегли кораба далеч от скалите, към които се бил запътил. Екипажът на буксира заяви, че цялата палуба е била покрита с кръв. Капитанът бил загубил много кръв, но бил жив.

Според сайта Repost, Мехмет Унлу е пътувал от  украинския град Николаев за Йордания. Капитанът заяви, че двама членове на екипажа организирали бунта и превзели командването на кораба.

Товарният кораб Мехмет Унлу е построен през 2000 г. и плава под турски флаг. Той е с дължина - 108 метра и широчина 17 м.

Украйна


Напиши коментар:


Публикувай