980 0

Силен унгарски глас срещу квотния принцип на ЕС

Очаква се рекордна избирателна активност на предстоящия референдум

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Рекорден брой унгарци се очаква да гласуват в предстоящия референдум, насочен срещу мигрантската политика на Брюксел за квотното разпределение на бежанците в страните членки на ЕС.

Очаква се гласуването да извоюва изключителна победа на премиера Виктор Орбан, който е сред най-яростните агитатори за отмяна на задължителния квотен принцип, наложен от ЕС.

Според предварително проучване, рекордните 75 на сто от унгарците са заявили, че ще участват в допитването, което ще се състои на 2 октомври.

Орбан призова страната му да каже "не" на всички мигранти. Той призова за национален референдум, вдъхновен от вота за Brexit  във Великобритания, след като ЕС обяви плановете си да разпредели 160 000 бежанци из 28-те страни членки.

Въпросът ще бъде „Желаете ли ЕС да определя задължителното прехвърляне на хора, които не са унгарски граждани, в Унгария без одобрението на унгарския парламент?”.

"Ние не искаме да променяме профила на нашата страна. Ние искаме да останем унгарци, за да запазим нашия религиозен и етнически състав. Тази гледна точка не е много популярна в Европа в днешно време, особено сред  политиците. Те искат да наложат правила, които са в противоречие с интересите на народите в ЕС, включително и на унгарците. Ето защо ние се подготвяме за конфликт", заяви премиерът на Унгария, който е сред лидерите с антимигрантски възгледи.

Само през 2016 г. Унгария е регистрирала над 19 000 молби за убежище, а властите предполагат, че повече от 14 000 мигранти са пресекли южните ѝ граници незаконно.

Едно скорошно проучване показа, че 73 на сто от привържениците на Консервативната партия в Унгария - Фидес, ще дадат гласи си в предстоящото допитване, заедно с 57 на сто от гласоподавателите на радикалната националистическа партия - Движение за по-добра Унгария. 

Унгария


Още по темата

 • Люксембург остро атакува Унгария

  Люксембург остро атакува Унгария

  Няколко дни преди срещата на европейските лидери в Братислава министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн поиска Унгария да бъде ...
  13.09.2016
  1 605
  16
 • Люксембург и Будапеща преминаха границата

  Люксембург и Будапеща преминаха границата

  Дипломатическата свада между Люксембург и Унгария заплашва да премине в нечуван скандал. Точно в навечерието на неформалната среща  на ...
  13.09.2016
  2 682
  6

Напиши коментар:


Публикувай