798 0

Турция издирва учители, използвали "Гюлен приложение"

Смята се че, последователите на Гюлен са използвали мобилно приложение, за да организират преврата

Турция издирва учители, използвали "Гюлен приложение"
Милена Трачева

Прокуратурата в Турция издаде заповед за ареста на около 150 учители, за които твърди, че са използвали криптирано приложение за обмен на съобщения, използвано и от последователите на намиращия се в САЩ мюсюлмански проповедник, когото правителството посочи с пръст като кукловода на провалилия се държавен преврат от 15 юли, съобщиха държавните медии.

400 полицейски служители са били изпратени в централния анадолски град Кайсери, за да арестуват 147 преподаватели, обвинени в използването на приложението ByLock, съобщава Анадолската агенция.

Учителите, които вече са били отстранени от работа след опита за преврат, са обвинени и в "нарушаване на конституцията", "опитват за сваляне на правителството, и "принадлежност към въоръжена терористична организация".По информация на Анадолската агенция част от заподозрените са били задържани.

Турските власти са заявили, че заговорниците в преврата са използвали ByLock, малко известно приложение за съобщения, за да координират конспирацията си.

Националната разузнавателна служба на Турция (MIT) е започнала да дешифрира съобщения, изпратени през ByLock от май миналата година, заявяват служители. Това даде възможност на властите да идентифицират десетки хиляди последователи на Гюлен в навечерието на преврата.

"Данните, които успяхме да дешифрираме от ByLock ни позволиха да разгадаем тяхната мрежа, или поне голяма част от нея", каза висш турски чиновник пред в. "Хюриет" и добави: "Това, което мога да кажа, че много от хората, идентифицирани чрез ByLock, са пряко ангажирани в опита за преврат."

Турция


Напиши коментар:


Публикувай