7 Септември, 2016 20:02 1 047 0

Турция освободи 36 000 затворници, за да направи място за нови

  • турция-
  • затворници-
  • освобождава

В най-скоро време ще бъдат пуснати на свобода още 2000 души

Турция освободи 36 000 затворници, за да направи място за нови - 1
Снимка АП/БТА

Общо 35 972 затворници са били освободени под съдебен надзор в Турция, след като на 17 август министърът на правосъдието издаде нов указ, свързан с времето, което затворниците имат да излежат, заяви източник от министерството, цитиран от в. "Дейли Сабах".

Източникът, пожелал анонимност, тъй като не е бил упълномощен да говори пред медиите, каза, че 7 450 души са били освободени от затворени килии и 28 522 от отворени.

Системата в турските затвори разделя затворниците на две категории. Лишените от свобода в отворените килии имат право да излизат извън "стаите си" и да извършват различни дейности на територията на затвора. Високо рисковите затворници биват държани в заключени килии и могат да излизат от тях за кратко и по установен ред.

Според източника, 16 223 души са били преместени от затворени в отворени килии.

Миналия месец министърът на правосъдието Бекир Боздаг обяви условно освобождаване за затворниците, на които им остават две или по-малко години, преди изтичане на присъдата.

Боздаг заяви, че мярката обхваща само онези, които са били осъдени преди 1 юли - ход, който цели да изключи всеки, арестуван след опита за преврат на 15 юли. Мярката изключва и хора, осъдени за убийство, домашно насилие, сексуално насилие или престъпления срещу държавата. Макар указът да изглежда като помилване, министърът бе категоричен, че това не е амнистия. Според някои критици, мярката има за цел да освободи място за нови хора, заподозрени във връзки или участие в опита за преврат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: