831 0

Турция освободи 36 000 затворници, за да направи място за нови

В най-скоро време ще бъдат пуснати на свобода още 2000 души

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Общо 35 972 затворници са били освободени под съдебен надзор в Турция, след като на 17 август министърът на правосъдието издаде нов указ, свързан с времето, което затворниците имат да излежат, заяви източник от министерството, цитиран от в. "Дейли Сабах".

Източникът, пожелал анонимност, тъй като не е бил упълномощен да говори пред медиите, каза, че 7 450 души са били освободени от затворени килии и 28 522 от отворени.

Системата в турските затвори разделя затворниците на две категории. Лишените от свобода в отворените килии имат право да излизат извън "стаите си" и да извършват различни дейности на територията на затвора. Високо рисковите затворници биват държани в заключени килии и могат да излизат от тях за кратко и по установен ред.

Според източника, 16 223 души са били преместени от затворени в отворени килии.

Миналия месец министърът на правосъдието Бекир Боздаг обяви условно освобождаване за затворниците, на които им остават две или по-малко години, преди изтичане на присъдата.

Боздаг заяви, че мярката обхваща само онези, които са били осъдени преди 1 юли - ход, който цели да изключи всеки, арестуван след опита за преврат на 15 юли. Мярката изключва и хора, осъдени за убийство, домашно насилие, сексуално насилие или престъпления срещу държавата. Макар указът да изглежда като помилване, министърът бе категоричен, че това не е амнистия. Според някои критици, мярката има за цел да освободи място за нови хора, заподозрени във връзки или участие в опита за преврат.

Турция


Напиши коментар:


Публикувай