1 062 0

Промени във върховете на Казахстан

Промените в Казахстан стават на фона на внесените в парламента предложения за ново антитерористично законодателство

Венцислав Михайлов

Президентът на Кзахстан Нурсултан Назарбаев изненадващо назначи премиера Карим Масимов за председател на Комитета за национална сигурност, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение на официалния сайт на държавния глава.

РИА Новости уточнява, че лично президентът Нурсултан Назарбаев е представил Карим Масимов като нов председател на Комитета за национална сигурност.

За нов премиер е назначен Бакитжан Сагинтаев, който досега беше вицепремиер.

Промените в Казахстан стават на фона на внесените в парламента предложения за ново антитерористично законодателство. Тоима за цел да затегне контрола над продажбата на оръжие и да наложи строг контрол над дейността на религиозните организации, които се занимават с поклонически туризъм до свещените за исляма места.

Промените са предложени от Марат Колкобаев. В момента той е заместник-директор на Комитета за национална сигурност. Интересен факт е, че той през далечната 1984 г. е преминал курс на обучение в тогавашната Академия на КГБ.

Новото ръководство на специалните служби на Казахстан има за цел да не допусне нови терористични нападения в страната.

За смяната на Масимов като премиер се заговори от сутринта. Очакваше се това да стане в петък, за когато беше насрочено разширено заседание на правителството.

Карим Масимов беше премиер от 2007 г. до 2012 г. След това до 2014 г. беше ръководител на администрацията на държавния глава, а от април 2014 г. той отново стана премиер.

Казахстан


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай