8 Септември, 2016 20:20 4 729 14

Ердоган: Няма да искам разрешение от Асад за влизането в Сирия

  • башар асад-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сирия-
  • разрешение-
  • ефратски щит

Турски танкове влязоха на сирийска територия на 24 август

Ердоган: Няма да искам разрешение от Асад за влизането в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP

Турската армия не може да иска разрешение за влизането в страна, чийто лидер е убил 600 000 души. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Хюриет“.

Думите му идват в отговор на критики към провеждащата се операция „Ефратски щит“ в северната част на Сирия.

„Международната общност ни критикува, че не можем да влезем да чужда територия без нейното разрешение. Съжалявам, но ние можем да влезем по поканата на хората, които са истинските собственици на тази страна. Лидерът Башар Асад е жесток. Дали ще искаме разрешение от някой, убил 600 000 души?“, попита турският президент.

Той подчерта, че Турция не иска територия на Сирия, а иска да прочисти районите близо до своята граница от терористичните елементи.

„Фактът, че турската армия извършва операция в Сирия толкова успешно и бързо промени възгледите на света за региона. Повече не е възможно да се приложи сценарий, който да не включва Турция“, заяви държавният глава.

Турската армия започна операция „Ефратски щит“ в ранните часове на 24 август. Турски танкове влязоха на сирийска територия, за да бъдат прочистени районите около град Джараблус от присъствието на „Ислямска държава“.

Дни по-късно войските откриха нов фронт, отправяйки се към град ал Рай. Международната общност призова Анкара да не атакува сирийските кюрди от Силите за защита на народа (YPG).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    И аз не съм чувал престъпник да иска разрешение от потърпевшият. А както винаги полицията прави предупредителен протокол и след извършване на престъплението е по лесно като има от къде да се почне.
  • 2 Край

    1 0 Отговор
    Даа живее международното право и неговия най-голям закрилник САЩ и най-спазващия го Ердоган.
  • 3 qqqqqqq

    2 0 Отговор
    После и за България така ще вика.

    Коментиран от #12

  • 4 666

    1 0 Отговор
    Ще го изтърпят докато свърши черната работа. Сирийската редовна армия е още боеспособна и подкрепяна от добър приятел. В един момент ще изтласка турските войски до границата. Ердоган няма да предприеме ответни действия, за да не му напомнят по грубия начин за един свален самолет.

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    И "тоя добър приятел" защо си трае като задни части и не реагира на нахлуването на Турция,след като официално е поканен в Сирия от ЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БАШАР да го пази?И за каккъв груб начин на напомняне говориш,след като независимо от инцидента със самолета Путин покани Ердо на гости и угоднически му стисна ръката?Май не можете ,а и не искате да разберете тука че ТРЪБАТА ЗА РУСКИ ГАЗ ПРЕЗ ТУРЦИЯ Е ПОСЛЕДНАТА СЛАМКА ЗА КОЯТО СЕ Е ХВАНАЛА РУСИЯ и е готова на абсолютно всякакви отстъпки за да спаси икономиката си която вече е на командно дишане.

    Коментиран от #9, #10

  • 6 В десятката

    0 1 Отговор
    Давай приятел ,давай че батерийте паднаха на останалите играчи .И да върнеш сирийците в земите им.Изгонони го този диктатор който обърка животя на милиони хора там ,но засегна и притесни цяла европа.
  • 7 дежурните смешници

    1 0 Отговор
    Дежурните смешници пак се изказаха в последните два поста. Може би не знаете, а сигурно и не усещате, че турската армия навлезе в Сирия чак след като Русия и Турция се "сдобриха". А кой е бил инициатора на сдобряването е ясно, някой май отиде на крака за да се извини на руски език на Путин........или вече забравихте. Така че турското нахлуване със сигурност е било съгласувано и РАЗРЕШЕНО от руснаците, както и са ги инструктирали какво може и каво не може да се прави там. Това, което засега прави турската армия устройва Путин, и той няма да се обажда, обаче ако Ердоганя реши да кривне от това, което са се разбрали и почне пак да го вади голям ще му напомнят не просто грубо, а направо брутално не само за самолета ами и за 1877-1878г.........така че ще слуша резака, няма друг избор(правилен).

    Коментиран от #13

  • 8 jambazina

    1 0 Отговор
    Няма да искам разрешение от Винету да вляза...
  • 9 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Щот са се разбрали с Путин по тоя въпрос, бе конь! Върши работа, дето хем е от части в интересите на Путин и Асад, хем не ги засяга пряко - а именно разбутва кюрдите, дрто са му трън в очите и малко ИДИЛ и другите местни терористи. Примерно на Путин може да не му е изгодно да има кюрдска държава (както се говореше че са го замислили пиявиците от САЩ) щото няма той да дърпа конците там. На Асад също не му е изгодно някой да му чопка от територията.

    И естествено, малко се репчи за пред камерите с това изказване, ама все пак Путин е великодушен и разбран, и му е ясно че ердо има нужда малко да си напомпа егото! Просто руснаците вместо да влезнат в капана със сваления самолет, запазиха самообладание, стиснаха ердо за гушата и сега са "приятели", разбирай имат общи интереси. Още повече след опита за преврат срещу ердо.

    И стига сте се вайкали за България. И за нея са се разбрали.
  • 10 БУМ БАМ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    КЮРДИТЕ СА КОМУНИСТИ НА КАТ НАШТЕ ДЕТ ОТИДОХА ДА ТАНЦУВАТ С ОБАМА.ЗАТУЙ ПУТИН НЯМА НИЩО ПРОТИВ НАКАЗАТЕЛНАТА АКЦИЯ ОТ ЕРДОГАНА.А ИНАЧЕ ТРЪБАТА СЕ ПРЕКАРВА ПО ЛЕСНО ПРЕЗ ЕДНА ИЗПЕПЕЛЕНА ОБЕЗЛЮДЕНА СТРАНА САМО ЧЕ КАКТО СЕГА НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЙ ТОЧИ ЛИБИЙСКИЯ И ИРАКСКИ НЕФТ В СИРИЯ ТАА ПЕСЕН НЯМА ДА МИНЕ.ГАРАНТИРАНО
  • 11 икото

    1 0 Отговор
    davay Erdogan nikoy ne moje da te spre
    osti dzagalite da laqt :D tova im po rojdenie
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Memo

    0 0 Отговор
    Велик си Ердоган. Цял свят ще свали шапка пред теб. Само България недей да закачаш,че нямаме войска и няма как да ти се противопоставим.
Новини по държави: