Last news in Fakti

11 Септември, 2016 07:29 6 479 7

Конспиративните теории за 11 септември

  • 11 септември-
  • сащ-
  • кулите близнаци-
  • джордж буш-
  • конспирация-
  • теории

15 години от терористичните атаки в Съединените американски щати

Конспиративните теории за 11 септември - 1
Снимка: БТА/ AP

Днес се навършват 15 години от терористичните атаки на 11 септември 2001 година в САЩ, които промениха хода на историята. След атентатите се промени геополитическият климат в световен мащаб. 2996 души бяха убити, а хиляди ранени.

Никога, обаче, фактите не са просто „факти“. Редом до официалните становища на разследващите има и конспиративни теории, според които нещата не са просто черни и бели.

Написани са десетки книги и трудове, създадени са документални ленти, фокусиращи се върху неказаното или по-точно прикритото от американските власти.

Кои са основните тези на конспиративните теоретици? Нека започнем с един основен пропуск в сигурността – как най-могъщите военновъздушни сили в света не успяват да спрат самолетите, разбили се в различни точки на Щатите. Злите езици говорят, че Дик Чейни – тогава вицепрезидент в администрацията на Джордж У. Буш – нарежда на летците са останат заземени и да не предприемат действия.

Интересно е, че в деня на атентатите US военновъздушните сили провеждат тренировки и някои от командирите не са сигурни в сигнала, който получават. Действително ли има отвлечени самолети, или това е част от обучението? Има и объркване в комуникацията между военните и съобщенията, пристигнали от гражданския контрол на полетите. Теорията за предварителната информация също се движи в тази посока – според нея САЩ са разполагали с достатъчно информация за готвени удари на нейна територия, но умишлено не са предприели действия.

Месеци преди фаталния ден има законови промени в американската армия, свързани с прихващането на самолети, отклонили се от предварително зададените си координати и маршрут. Самолетите, забили се в Кулите близнаци и сградата на Пентагона, е трябвало да бъдат прихванати и свалени от изтребители много преди да достигнат крайната си цел. Конспираторите смятат, че умишлено подобно прихващане не е направено.

Нека погледнем и към основната „сцена“ на кървавите атентати, запечатала се в съзнанието на милиони по света – Кулите близнаци. Те рухват след последователното забиване на пътнически самолети в тях. Според конспиративните теории срутването им не е предизвикано от сблъсъка на самолетите, а от предварително поставени експлозиви на ключови места. Експерти заявяват, че двете сгради на Световния търговски център са конструирани именно по такъв начин, че да устоят терористичен атентат.

Кулите близнаци се срутват бързо. До този момент и след това нито един небостъргач със стоманен конструкция не се е срутвал вследствие на пожар. Времето, за което зданията падат, е близко до времето за свободно падане на тяло. Долните етажи би трябвало да окажат съпротива и да забавят падането на горните етажи, но в действителност това не се случва на 11 септември. Интересно е, че симетричността на срутванията е напълно вертикална, която е характерна за контролирано срутване на сгради с предварително поставени експлозиви. В много свидетелски показания се посочва, че са чути експлозии преди срутването.

Сеизмолозите в радиус от над 30 километра отчитат засилена сеизмична активност – точно преди срутването и преди първите отломки да докоснат земята.

Атаката срещу сградата на Пентагона също предизвиква полемики. Как пилот-аматьор, взел управлението само преди минути, може с такава точност да извърши сложна маневра и да се забие в зданието. Смята се, че не самолет, а ракета удря Пентагона. Дори Боингът да е бил „оръжието“ на атаката, обаче, как с такава точност се забива в сградата? Според теориите маневрата не е извършена от терорист на Ал Кайда.

Записи с важна информация и интервюта със самолетни диспечери, отговорни са въздушния трафик на 11 септември, са изтрити. ФБР конфискува записите от камерите, разположени около Пентагона – минути след сблъсъка. Под натиска на обществеността са разпространени кадри, но с лошо качество. Тук следва и логичният въпрос – случайно или не са подбрани такива?

Ако американските власти имат пръст в атаките, то те трябва да имат и мотив. Няма логика без такъв да се предприемат мащабни действие, отнели живота на близо три хиляди души. Основната теория е, че САЩ целят глобална хегемония. За да се постигне тя, е необходимо увеличаване на бюджета за отбрана, модернизиране на наличните военни ресурси. Цели се и да се промени доктрината за превантивен удар, която ще даде „право“ на САЩ необезпокоявано да нападат други страни, замаскирани зад мотива „борба срещу тероризма“.

Около срутването на Кулите близнаци има и финансов оттенък. Според изследователя Джим Хофман небостъргачите са работили на загуба, защото много от офисите са били празни. Законното събаряне на сградите би било много скъпо.

Каквато и да е истината за 11 септември 2001 година, то винаги ще има мнения на двата различни полюса. Фактът обаче е един – този ден промени хода на историята и геополитическия климат за години напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капиш

    3 0 Отговор
    Няма как да ни убеди някой, че случайни пилоти са се забили в Пентагона... Пентагона се отбранява и от автоматична ПРО система, която ако се приближи насочващ се самолет с траектория или ракета насочена към сградата, автоматично се стартира и помлява от обстрел обекта. Даже метеорит трудно би паднал над Пентагона, камо ли пътнически Боинг. като прибавим и убитите случайни свидетели на това рухване изказващи мнението, че е инсценировка, а някои изчезват и със семействата си, говори за някакъв заговор и то вътрешен. А, най-учудващото е самото рухване на сградите? Това е като да удари самолет или снаряд, някаква висока сграда, тя отначало при експлозията се разтреперва, после хвръква етажа, после започва сриване на горната част над експлозията и постепенно се свлича, дотам, докъдето долната част може да издържи от разрухата. А това, което се случи бе цялостно рухване на стоманена конструкция, с дебелина на подпорите способна да издържи бомбардировка с танк Армата и 130 мм-ови снаряди , та камо ли един самолет? Освен това свидетели са забелязали странни припламвания в основите на сградите, на много места. Което намеква, за предварително заложени фосфорни или други пиротехнически средства, най-често с цел светкавично топене на основата, метал, и задължиттелно контролирани от часовников механизъм - защото трябва да се задействуват наведнъж, иначе никога не експлоадират наведнъж. Ситууацията с рухването на кулите е инсценировка - за повечето хора няма съмнение. О

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Трифонов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "капиш":

    Факт!
  • 3 Нафарфорий

    1 2 Отговор
    Значи кат видите Близък изток веднага снасяте разни глупости за САЩ. А под разни статии за Полша и Чехия мълчите.
    Ся да ви преподам един урок по история:
    ислямът възниква през първата половина на седми век
    Какво цели ислямът от създаването си - господство над света и налагането на световен халифат.
    През 1396 имало ли е САЩ - НЕ, САЩ СЕ ПОЯВЯВА ПРЕЗ 1776.
    Ами Буново 1985, Ню Йорк 2001, Мадрид 2004, Лондон 2005, Париж 2015, Ница 2016, Мюнхен 2016 и много други са дело на същите изроди от 1396.
    И ние вместо да ги допускаме в държавите си трябва да им теглим по един хубав бой и да се научат, че държавна граница не се пресича току така, тук жените не ходят с бурки буркини и някви там парцаливи истроии, тук не се изнасилва наляво и надясно и т.н. Всички трябва да се противопоставим на тази сган от Близкия Изток както Унгария,Австрия,Македония,Сърбия,Чехия,Дания и САЩ!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Васичка Атанасова

    3 0 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СИ ГО НАПРАВИХА САМИ

    ХИТЛЕР Е БИЛ ГЕНИЙ
  • 5 капиш

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нафарфорий":

    Абе човек, изобщо не плюя САЩ, дори уважавам САЩ и харесвам доста неща в САЩ, макар да не съм ходил. За мен обаче фактите стоят като еталон. Когато един факт е факт, той не може да се оспори, той е ИСТИНАТА! Мотивите също са факти. Кой с какви могиви го е сторил не мога да се закълна. Не забравяй, че и в САЩ има разни могъщи кръгове с техните им интереси и всеки от тях се преплита ип ресича и отделно външнните! Възможно е да е взривено и от ислямистка организация, а има и наемници много по света. Какви мислиш са Боко Харам и другите, самаряни ли? Я им изсипи по няколко милиона на човек и ще забравят и Алах и Ислям и халифат! Има наемници могат да се маскират като джихадисти, да ти напишат и излъчат всякакви послания, отделно да изпуснат нарочно и паспорти от другис трани и какво ли няма в света. казвам, че сградите не са рухнали вследствие на сблъсъка на самолетите! това е истината - невъзможно е да рухнат от този сблъсък! Попитай пиротехниците, те ще ти обяснят за съпромат, динамични и статични натоварвания, топене на металите, минимална доза за разрушаване на отделни материали и каквото още има! но това не означава, че плюя САЩ! Възможно е дори и ЦРУ да наеме ислямистки терористи, зад а го извършат, като им кихне пари или обещае нещо? В света на интересите само фактите може да говорят. А ние не знаем фактите. Но няма начин да са паднали кулите от самолетите.... само това е факт. Аз харесвам много неща в САЩ, не плюя тази страна. Но търся истината, не че
  • 6 капиш

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нафарфорий":

    И не забравяй, че АлКайда е създадена от обучавани от ЦРУ хора, с цел да ги използуват срещу СССР и неудобни режими по света. Е, въпреки различията, връзките често се запазват в тайнитес реди. Затова един агент бил в дадена страна не се праща втори път ако сгафи...може да го познаят.... Да ти призная доста уважавам САЩ. И Обама. Допада ми, че не е тип Рамбо. А това е важно за Президент, да има хумор, да не е войнственн излишно и да мисли за последиците! за разлика от Буш, който първо стреля после мисли. Оня е воъйнствен до небето като вожд на команчите пред лов на бизони. Айй стига с тия оплювания на САЩ, Россия и други - там има всякакви кръгове и често самите те воюват за надмощие. Като разни кланове на ворове в Россия, се бият а власт и пари. Като партии и кръгове и корпорации в САЩ се бият за пари и надмощие. Откъде да знаем? Може някоя корпорация да има интерес да строи нови молове и понеже сградата е амортизирана и е скъпо да се събаря по законно, може да е платила на терористи да миниррат сградата и да намерят някое камикадзе-та, да бухне самолетите в кулите? И застраховката си върви и молове ще построят и печалби ще има и терористите се нахлебиха? Само камикадцетата ги нема, но в света на парите често човека е само средство.... За какво вербууват деца камикадзета джихадистите? Щото ги нямат за нищо, освен за средство за война и печалби. Като коментирах не означава, че мразя САЩ, а че е почти невероятно да се сринат кулите от удара с двата самолета
  • 7 CL500

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "капиш":

    капиш, само не съм съгласен, че 130мм снаряд би бил по-разрушителен от самолет в полет. Това няма как да се случи. В един снаряд няма някакво огромно количество експлозив, скоростта му не е някаква безумна, а теглото му е в случая на сравнението пренебрежимо. Кинетичната енергия на многотонно тяло, движеща се с стотици км/час е меко казано огромна, а трябва да се спомене и горивото в крилата...