Last news in Fakti

9 Септември, 2016 17:40 2 870 3

Казусът Крим и в Молдова

  • молдова-
  • приднестровието-
  • молдова-
  • русия-
  • присъединяване-
  • указ

Молдова не позволи на Приднестровието да се присъедини към Русия

Казусът Крим и в Молдова - 1
Снимка Архив АП/БТА

Молдова отхвърли указ, издаден от ръководството на Приднестровието, според който отцепническият регион трябва да се присъедини към Русия, заради резултатите от референдум, проведен преди 10 години, съобщи „Радио свободна Европа“.

В указа, публикуван на 7 септември на интернет страницата на сепаратисткия лидер на Приднестровието Евгений Шевчук, се каза, че е време Молдова да приеме резултатите от референдума през 2006 г., в който около 97% от жителите на региона са гласували да се присъединят към Русия.

Президентски указ № 348 "за реализиране на резултатите от националния референдум, проведен на 17-ти септември 2006" е съставен от 8 точки, които описват начина, по който Приднестровска молдовска република ще приведе своите законодателна, изпълнителна и съдебна власт в съответствие с тези на Русия.

Бюрото за реинтеграция към молдовското правителство излезе с изявление на 9 септември, в което обяви, че референдумът е бил проведен незаконно от "противоконституционното" сепаратистко ръководство.

Кремъл отказа да коментира постановлението.

Приднестровието, което има обща граница с Украйна, но не и Русия, се отдели от Молдова през 1990 г. Този ход не е признат в международен план.

През декември в района ще бъдат проведени избори, в които се очаква да се включи и Шевчук.

Районът в момента е в период на икономически спад и сепаратисткото правителство е непопулярно.Казусът Крим и в Молдова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз_съм

    1 0 Отговор
    Опасни игри си играят.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    и ся пак уйна? ама го нема екия генерал , дето им натри ункята!!!
  • 3 За Путин

    0 0 Отговор
    Ех русио, ех мъко и терзание. Колко древни и горди народи погуби, колко още територии искаш русио пиянска.